Reteta de prajitura Alba ca Zapada

Postat de caroline in Prajituri
13 Mar 2016 | 24243 vizualizari
Reteta de prajitura Alba ca Zapada

Spune-mi prajitura Alba ca Zapada si eu iti voi raspunde mama, bunica, copilarie ... Nu stiu daca prajiturile copilariei sunt acum speciale pentru ca sunt delicioase sau pentru ca ne duc cu gandul la blandetea, grija si dragostea cu care mama le pregatea ...  Sper cu drag ca si copii mei cand vor fi mari vor gasi intr-o prajitura dragostea de mama cu care ii invaluiesc acum ... Pentru Reteta de prajitura Alba ca Zapada sunt necesare urmatoarele ingrediente: oua, zahar, lapte, faina, unt, lamaie

Ingrediente

Ingredientele pentru Reteta de prajitura Alba ca Zapada

Pentru foi :

  • 2 oua
  • 10 linguri cu zahar
  • 10 linguri cu ulei
  • 10 linguri cu lapte
  • un varf de sare
  • 1 lingurita rasa cu amoniac
  • 600 gr faina alba tip '00'

Pentru crema :

  • 8 linguri cu faina alba tip '00'
  • 6 linguri cu zahar
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 litru lapte
  • 200 gr unt
  • sucul de la o lamaie

Mod de preparare

Iata cum se prepara Reteta de prajitura Alba ca Zapada

Pregatim foile :  

Punem intr-un castron ouale, zaharul, uleiul si laptele. Mixam bine totul pana ce zaharul s-a topit . 

Adaugam sarea si amoniacul stins cu putina zeama de lamaie ( sau stins cu otet) .

Punem apoi faina putin cate putin pana obtinem un aluat potrivit de tare si nelipicios (in functie de calitatea si tipul fainei, este posibil sa marim sau sa diminuam cantitatea acesteia).

Lasam aluatul sa se odihneasca pentru circa jumatate de ora. 

Trecut acest timp, impartim aluatul in patru parti egale. 

Luam prima bucata de aluat si cu ajutorul unui sucitor intindem o foaie care sa se potrivesca cu marimea tavii pe care vom coace foile la cuptor. 

Procedam astfel si cu celelalte trei parti de aluat . 

Intoarcem o tava cu fundul in sus, punem pe ea o foaie de copt si apoi o foaie de aluat . 

Coacem foaia la cuptorul incins in prealalbil la 150 grade pentru 15 minute sau pana cand foaia se intareste si se coloreaza usor . 

Coacem astfel si celelalte trei foi ramase . 

Pregatim crema :   

Punem intr-o craticioara faina, zaharul, coaja de lamaie si amestecam. Turnam putin cate putin laptele si amestecam continuu cu ajutorul unui tel pentru a forma o pasta. Turnam in continuare intreaga cantitate de lapte si amestecam . 

Punem craticioara la fiert, la foc potrivit si amestecam in continuu pana ce crema se ingroasa.

Inchidem focul, acoperim cu o folie de plastic si lasam sa se raceasca . 

Cand crema s-a racit , adaugam zeama de lamaie si untul moale (la temperatura camerei) si mixam. Daca va place o crema mai acrisoara, mai adaugati zeama de lamaie . 

Asamblare prajitura :   

Tapetam tava pe care am copt foile, cu folie de plastic . 

Asezam in modul urmator : foaie -crema-foaie-crema-foaie-crema-foaie-crema . 

Acoperim cu folie de plastic si asezam peste prajitura un tocator, apoi o greutate (eu am pus o carte mai grosa). Lasam prajitura la loc rece peste noapte pana ce foile se inmoaie . 

A doua zi, indepartam folia de plastic, presaram pe intreaga suprafata nuca de cocos si taiem prajitura dupa placul fiecaruia. 

Pofta buna ! 

 Vezi si reteta de Prajitura Furnicuta.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de prajitura Alba ca Zapada" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (61)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort Alba ca Zapada - Reteta nr. 500

Postat de RODIMUR

Desert tort Alba ca Zapada - Reteta nr. 500

Se fac mai întâi foile, care vor fi coapte pe fundul unei tăvi rotunde, sau al unei cratițe. Se amestecă/mixează bine zahărul cu: ouăle, vanilia, bicarbonatul stins în...

Citeste continuarea

Prajitura Lamaita reteta clasica de Alba ca Zapada

Postat de gicuta69

Prajitura Lamaita reteta clasica de Alba ca Zapada

  Cum se prepara Prajitura Lamaita reteta clasica de Alba ca Zapada Aluat Intr-un vas mixam ouale cu zaharul ,zaharul vanilat si sarea.Adaugam uleiul si laptele apoi amoniacul stins...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.03.2016, 21:52
Prajitura perfecta cu aroma de copilarie...arata magic, minunat, fabulos!
la 13.03.2016, 21:53
Rux
la 13.03.2016, 22:00
Ce mult imi place prajitura asta, nu m-as satura niciodata
la 13.03.2016, 22:09
Delicioasă!
la 13.03.2016, 22:10
Daniela si noua ne place tare mult

Vezi toate comentariile (61)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking