Reteta de prajitura Borzosa

Postat de panacris in Prajituri
22 Feb 2024 | 1410 vizualizari
Reteta de prajitura Borzosa

O rețetă clasică din caietul de rețete adunate de la mame și bunici! Delicioasă, cu mult zahăr pentru vremurile actuale, dar merge, așa o data la 6 luni! ;) Scuze ptr pozele de prezentare finală, s-a epuizat instant și nu am avut timp să fac poze artistice! ;) Dar promit că revin și cu poze frumoase, pe cuvânt de Bucătăraș! ;)  Pentru Reteta de prajitura Borzosa sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, unt, zahar, gem caise si nuci.

Ingrediente

  • Ingrediente Reteta de prajitura Borzosa
  • Pentru blat:
  • Făină alba de grâu 2 căni ( cca. 500 g),
  • Zahăr tos 1 cană ( cca. 250 g),
  • Zahăr vanilinat 1 plic,
  • Unt topit 1 cană ( cca. 250 g),
  • Gălbenuș de ou 3 bucăți,
  • Praf de copt simplu sau cu sofran 1 plic.
  • Pentru umplutură:
  • Dulceață de caise 1 borcan (cca. 450 ml.).
  • Pentru topping:
  • Albușuri de ou 5 bucăți,
  • Zahăr pudră 250 g,
  • Nucă măcinată 250 g.

Mod de preparare

Iata cum se prepara Reteta de prajitura Borzosa 

Untul se topește într-o crăticioră pe bain-marie sau la microunde.

Se pune apoi în bolul vasului pentru mixer, se adaugă zahărul, zahărul vanilinat, făina cernută împreună cu praful de copt și sarea.

Se începe frământarea clasic sau cu ajutorul robotului/mixer și se adaugă gălbenușurile, amestecându-se continuu până ce se obține un aluat elastic. Se mai adaugă dacă mai e nevoie de puțină făină, ca să fie lipicios. Aluatul obținut se lasă la rece cca. 30 de minute.

ÎDupă cele 30 de minute de odihnă, aluatul se întinde pe o faoie de copt și se așază în tavă și pune dulceața de caise, care se întinde uniform peste blat.

Alubușurile se bat energic cu zahărul pudră, apoi se adaugă nuca măcinată și se toarnă peste blat, și se întinde uniform. Deși ar fi trebuit să-mi iasă așa puțin burzuluită :D ( cum îi spune și numele Borzos  adică zbârlit, ciufulit, țepos) de data asta a ieșit mai netedă! ;) Motiv pentru care să o mai refac! :D ;)

Prăjitura se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 15 minute la 200 grade, apoi încă 20 minute la 150 grade.

 Se lasă să se răcească sau chiar până a doua zi, ca să se poată tăia frumos.

Spor și poftă bună! ;)

Vezi si reteta de Prajitura cu gem de piersici si bezea.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de prajitura Borzosa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Chec cu lamaie si afine

Postat de Ela68

Chec cu lamaie si afine

Untul moale se mixeaza cu zaharul. Se adauga ouale pe rand si batem in continuare pana la omogenizare. Adugam sarea, zeama, coaja de lamaie si iaurtul. Apoi faina cernuta si amestecata cu...

Citeste continuarea

Desert prajitura marmorata cu branza si stafide

Postat de oanapl

Desert prajitura marmorata cu branza si stafide

Se cerne făina cu praful de copt și cacaua.  Separat, se bat albușurile cu un praf de sare până se întăresc, apoi se adaugă pe rând zahărul măcinat și se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.02.2024, 19:35
Adauga comentariu...
la 22.02.2024, 19:58
la 22.02.2024, 21:02
Am citit'' bortoasa''
la 23.02.2024, 11:07
Cred că este tare bună...
la 23.02.2024, 11:18
Este un adevarat deliciu

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking