Iata cum se prepara Reteta de sarmalute de post, cu ciuperci si pasat
Separăm frunzele de varză și dacă sunt prea acre, le punem în apă rece, la desărat, cam jumătate de oră, apoi la scurs, într-o sită.
Observație: Dacă folosim ciuperci champignons, le curățăm și le spălăm bine, apoi le tăiem mărunt. Dacă vă deranjează gustul dat de pielița de pe pălăriuță, puteți s-o îndepărtați!
Curățăm ceapa, morcovii, pătrunjelul și roșia și le spalăm bine. Ceapa și roșia le toacăm mărunt iar morcovii, pătrunjelul și țelina le dăm prin răzătoarea mare.
Turnăm ulei într-o tigaie, îl încingem și sotăm ceapa împreună cu rădăcinoasele (morcovul și pătrunjelul). Adăugăm apoi roșia și sucul de roșii și lăsăm să fiarbă împreună cca. 10 – 15 minute, până ce scade apa, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi.
Observație:Dacă folosiți ciuperci champignons, puneți-le odată co roșia și sucul de roșii!
Oprim focul și adăugăm ghebele (sunt deja prefierte și măcinate), făina de mălai și asezonăm cu condimente, după gust și preferință.
După ce compoziția s-a răcit, începem să împachetăm sarmalele!
Dacă frunzele sunt prea mari, se tăiem în două sau în patru bucăți și îndepărtăm nervurile și cotoarele.
Umplem frunzele de varză cu compoziția de mai sus, dar nu strângem prea tare ca să nu se spargă sarmalele, când fierb. Așezăm sarmalele în vas iar deasupra punem frunze de varză întregi sau tăiate mărunt. Deasupra putem pune și un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice sarmalele să se ridice la suprafață și să fie mereu acoperite, ca să fiarbă bine. Turnăm apă până ce le acoperă și le lăsăm să fiarbă la foc mic, ca să nu iasă compoziția din ele. Dacă scade apa, mai adăugăm pentru ca sarmalele să fie mereu acoperite. După vreo oră, oprim focul (gustăm dacă sarmalele sunt fierte!) și lăsăm să se răcească cu capacul pus pe oală.
Sarmalele de post, cu ciuperci și păsat, se pot servi chiar și reci, cu sau fără mămăliguță, cu ardei iute dacă doriți.
Poftă bună!
Vezi si reteta de Sarmalele padurarului.