Reteta de sarmalute de post, cu ciuperci si pasat

Postat de vasimur in Mancaruri de post
27 Noi 2022 | 5797 vizualizari
Reteta de sarmalute de post, cu ciuperci si pasat

Multe popoare revendică sarmalele, ca pe o mâncare națională. În esență, ele diferă ca mod de preparare și ingredinte folosite. Turcii, de la care se presupune că am luat acest preparat, nu folosesc carne de porc, jambon sau slăninuță, deci avînd în vedere modul de preparare și servire, putem spune că este o mîncare națională. Bunica mea făcea des sarmale de post, cu hribi uscați pe lespede și păsat (crupe cum li se spune în Moldova).Credeți-mă pe cuvânt, erau excelente! De data asta, m-am gândit la o reteta de sarmalute de post, cu ciuperci si pasat, niște sarmale de post, cu ghebe măcinate și făină de mălai (păsat/crupe n-am găsit la piață), învelite în foi de varză acră. Din ingredientele de mai jos, am făcut 42 sarmale. Ingredientele de care aveti nevoie: varza murata, ghebe, ceapa, morcovi, faina de porumb.    

Ingrediente

  • Ingredientele pentru Reteta de sarmalute de post, cu ciuperci si pasat
  • 1-2 verze murate (în funcție de mărime)
  • 1 borcan de 800 ml cu ghebe măcinate (sau 500 g ciuperci champignon)
  • 1-2 cepe
  • 2 rădăcini de morcov
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 roșie proaspătă (opțional)
  • 100-150 ml suc de roșii (sau pastă de tomate)
  • ulei de floarea soarelui pentru sotat legumele
  • 250-300 g făină de porumb, grisată
  • sare de bucătărie, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce, după gust
  • ardei iute, pentru servit (opțional)

Mod de preparare

Iata cum se prepara Reteta de sarmalute de post, cu ciuperci si pasat

Separăm frunzele de varză și dacă sunt prea acre, le punem în apă rece, la desărat, cam jumătate de oră, apoi la scurs, într-o sită.

Observație: Dacă folosim ciuperci champignons, le curățăm și le spălăm bine, apoi le tăiem mărunt. Dacă vă deranjează gustul dat de pielița de pe pălăriuță, puteți s-o îndepărtați!

Curățăm ceapa, morcovii, pătrunjelul și roșia și le spalăm bine. Ceapa și roșia le toacăm mărunt iar morcovii, pătrunjelul și țelina le dăm prin răzătoarea mare.

Turnăm ulei într-o tigaie, îl încingem și sotăm ceapa împreună cu rădăcinoasele (morcovul și pătrunjelul). Adăugăm apoi roșia și sucul de roșii și lăsăm să fiarbă împreună cca. 10 – 15 minute, până ce scade apa, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi.

Observație:Dacă folosiți ciuperci champignons, puneți-le odată co roșia și sucul de roșii!

Oprim focul și adăugăm ghebele (sunt deja prefierte și măcinate), făina de mălai și asezonăm cu condimente, după gust și preferință.

După ce compoziția s-a răcit, începem să împachetăm sarmalele!

Dacă frunzele sunt prea mari, se tăiem în două sau în patru bucăți și îndepărtăm nervurile și cotoarele.

Umplem frunzele de varză cu compoziția de mai sus, dar nu strângem prea tare ca să nu se spargă sarmalele, când fierb. Așezăm sarmalele în vas iar deasupra punem frunze de varză întregi sau tăiate mărunt. Deasupra putem pune și un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice sarmalele să se ridice la suprafață și să fie mereu acoperite, ca să fiarbă bine. Turnăm apă până ce le acoperă și le lăsăm să fiarbă la foc mic, ca să nu iasă compoziția din ele. Dacă scade apa, mai adăugăm pentru ca sarmalele să fie mereu acoperite. După vreo oră, oprim focul (gustăm dacă sarmalele sunt fierte!) și lăm să se răcească cu capacul pus pe oală.

Sarmalele de post, cu ciuperci și păsat, se pot servi chiar și reci, cu sau fără mămăliguță, cu ardei iute dacă doriți.

Poftă bună!

 Vezi si reteta de Sarmalele padurarului.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de sarmalute de post, cu ciuperci si pasat" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Ciuperci pleurotus facute tocanita

Postat de panacris

Ciuperci pleurotus facute tocanita

Ceapa verde și verdețurile se curăță, spală sub jet puternic de apă rece, apoi se mărunțesc. Într-o cratiță încăpătoare se pun la călit ceapa, verdețurile și ardeiul...

Citeste continuarea

Tocana de legume 2

Postat de timea

Tocana de legume 2

Inainte de toate spalam bine toate legumele si curatam de coaja ceapa, dovlecelul, vanata si rosiile. Dovlecelul si vanata le puteti folosi si in coaja, dar mie personal nu imi plac asa....

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.11.2022, 16:07
la 27.11.2022, 16:30
Foarte bune! Exact așa cum îmi plac mie...
la 27.11.2022, 18:31
Foarte bune!
la 27.11.2022, 19:56
Eu sunt o fana a sarmalelor de post, dar cu pasat nu am avut ocazia sa mananc!
la 27.11.2022, 20:29
Mulțumesc frumos, dragi bucătărași!

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking