Reteta de tortulet 13 ianuarie

Postat de Constelatialeu in Torturi
13 Ian 2024 | 1334 vizualizari
Reteta de tortulet 13 ianuarie

13 ianuarie asta are tripla semnificatie, era ziua bunicii mele - mama tatalui, ziua nepoatei sale,Adriana ( 70 de ani cu lamultiani ) si ziua finei mele Cati- tot cu lamultiani ....pe prima am pomenit-o, a doua a primit tortul iar a treia a primit urarile de sanatate si iubire ( sa dat cu ''inglejii'' )......e pe minimalist , de aceea i-am zis tortulet....invat sa fac si chestii minimaliste... Pentru Reteta de tortulet 13 ianuarie sunt necesare urmatoarele ingrediente: foi napolitana, zmeura, banane, oua, ciocolata, smantana.

Ingrediente

  • Ingrediente Reteta de tortulet 13 ianuarie
  • forma de tort cu pereti inalti si detasabili 14 cm
  • 1 foaie de napolitana mica din care am taiat doua discuri cu diametrul de 14 cm
  • 6 bomboane caramel Quality Street
  • Jeleu de zmeura
  • 150 g zmeura congelata
  • 2 linguri zahar
  • 10 g gelatina + apa rece cat sa acopere gelatina de 1 deget
  • Mousse de banane
  • 2 banane coapte cca 200 g
  • 2 oua M
  • 100 g ciocolata alba Belcolade
  • 10 g gelatina
  • 150 g smantana pt frisca 36% grasime ,batuta mai lejer
  • 1 lingur plina cu drajeuri de ciocolata
  • Decor
  • nuca prajita si taiata grosier
  • drajeuri colorate pt decor

Mod de preparare

Iata cum se prepara Reteta de tort 13 ianuarie

Jeleu de zmeura : Zmeura congelata cu 2 linguri de zahar am pus-o intr-o craticioara si am pus-o pe foc cat sa ajunga la punctul de fierbere, am incercat sa nu zdrobesc prea rau zmeura. Am pus gelatina la hidratat in apa rece, apoi am incorporat-o in zmeura fierbinte si am omogenizat bine. Am lasat cca 5 min  cat am pregatit eu forma de tort, am imbracat cu folie alimentara forma, apoi am asezat folie acetat peste folia alimentara, am turnat jeleul in forma si am dat forma la congelator 1 ora. Intre timp am decupat cele doua discuri din foaia de napolitana, am pus la topit bomboanele caramel , pe unul dintre discuri am intins caramelul topit . Am scos jeleul de la congelator , am asezat discul cu caramel peste jeleu si am lasat s ase intareasca cat timp am pregatit mousse-ul

Mousse de banane : Smantana pentru frisca am batut-o cat sa obtin varfuri moi. Am pus gelatina la hidratat in apa rece. Intr-un castron de inox am pasat bananele, nu le-am pasat cat sa devina un piure, am dorit sa obtin si bucatele de banana. Peste banane am adaugat cele doua oua si am omogenizat, am adaugat si ciocolata si am asezat castronul pe baie de abur, am amestecat continuu pana ce ciocolata a devenit fluida. Am luat castronul de pe baia de abur , am incorporat gelatina hidratata, am omogenizat bine si am lasat sa scada tempratura sub 35 grade ( cca 15 min) apoi am incorporat frisca, la final am incorporat si drajeurile de ciocolata. Am turnat mousse-ul peste discul cu caramel. Apoi am asezat discul simplu din foaia de napolitana. Am bagat forma la congelator pana a doua zi. A doua zi am scos din congelator forma, am scos inelul si folia acetata am asezat o farfurie deasupra si am intors invers tortul, jeleu sa fie deasupra. Am ornat partea de mousse cu nuca prajita si taiata grosier, iar deasupra peste jeleu am presarat drajeuri colorate. N-am sectiune, tortul a plecat in plimbare direct la sarbatorita.

Vezi si reteta de Tort cu ciocolata si portocale.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de tortulet 13 ianuarie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert tort Ecler cu crema caramel

Postat de panacris

Desert tort Ecler cu crema caramel

Apa se pune la fiert împreună cu uleiul, iar când clocotește, se adaugă toată făina, se amestecă energic până ce se înglobează și se lasă la răcorit. Apoi se...

Citeste continuarea

Bavareza cu capsuni

Postat de comanligia

Bavareza cu capsuni

Am inceput cu jeleul cu care am ornat tortul. Am mixat capsunile spalate, impreuna cu zeama de lamaie si zaharul, apoi l-am fiert putin pe aragaz. Am dizolvat gelatina conform instructiunilor...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.01.2024, 19:31
la 13.01.2024, 20:38
Cu siguranta sarbatorita la care a ajuns s-a bucurat si l-a savurat cu placere! Bravo, harnicuto, mereu esti pusa pe pregatit bunatati!
la 14.01.2024, 08:02
frumos si bun fara indoiala
la 14.01.2024, 16:21
Pfff, ce de combinații și combinațiuni! Bravoo!!! La muți ani sărbătoritelor!
la 14.01.2024, 17:00
Cleme, in primul rand felicitari pentru rabdare! Arata minunat!

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking