Reteta veche, traditionala, ciorba de raci oltenesti

Postat de Lia1 in Ciorbe
2 Apr 2014 | 48829 vizualizari

Este ciorba mea de post preferata. Nimic nu o egaleaza. Reteta veche, traditionala, ciorba de raci oltenesti este din in zona Olteniei si astazi putine gospodine o mai prepara, numai cei ai locului o mai stiu. Cand sunt uscati, coaja lor este foarte subtire, asa cum va arat in fotografii si de retinut ca nu sunt ardei iuti. Toamna se culeg, se insira pe o ata si se lasa la uscat, la soare si vant, pentru a fi folositi pe timpul iernii si in postul Pastelui. Primavara, cei de prin sate prepara mancaruri din verdeturile anotimpului: urzici, dragavei, macris, stevie, stir, frunze de ceapa verde. Recunosc, nu ma impac cu toate, sunt bucuroasa cand aflu retete noi care sa le imbogateasca gustul. Retetei de raci insa, nu ii aduc nici o imbunatatile, pentru ca nu are nevoie. Ciorbele, oltenii le prefera mai acrisoare. Le acresc cu zeama de varza, suc de rosii, agurida sau corcoduse verzi. Preferate sunt ciorbele de pasare, legume de sezon, praz, loboda, stevie.

Inapoi la reteta

Comentarii (31)

la 02.04.2014, 21:30
la 02.04.2014, 21:40
la 02.04.2014, 21:41
Ciorba de raci am mancat prima data la soacrea mea.O facea mai mult iarna.E foarte gustoasa!
la 02.04.2014, 21:51
M-am speriat ca-s raci adevarati .Ca aia nu imi plac .
la 02.04.2014, 21:51
Imi place ideea! Interesanta!

PS. Eu procedez asa cu ardeii iuti rosii, ii usuc si ii pastrez pentru anotimpul rece, iar mai nou ii trec prin rasnita si ii folosesc ca pudra
la 02.04.2014, 21:54
Nu am mancat, dar tare as vrea sa incerc!
la 02.04.2014, 22:13
nu stiu cum e dar arata wooow!!
la 02.04.2014, 22:15
pentru ca ne invecinam,si in zona mea se prepara,dar se numeste ''ciorba de piroance''!are un gust pe care il poti descrie doar daca ai mancat!
la 02.04.2014, 22:16
Intrai curioasa, sa vaz cum arata racii oltenesti, ca eu crescui prin zona da' nu zarisem neam de picior de rac Nu stiam de acest fel de mancare (nici de racii oltenesti, gen ), dar arata foarte bine si pare tare interesant
la 02.04.2014, 22:20
Te rog sa ma crezi ca la prima citire asta am crezut Zic, hai ca raci chiar nu am mancat niciodata...dar uite ca raci oltenesti as proba cu placere si bucurie! Minunata reteta draga mea...si-o pun direct pe piedestal la loc de cinste! Felicitari , inca o reteta superba!
la 02.04.2014, 22:25
Arata tare bine si interesanta ciorbita!!
la 02.04.2014, 23:55
trebuie sa fie buna
la 03.04.2014, 05:41
vreau sa gust si eu
la 03.04.2014, 06:06
Extrem de interesant!
la 03.04.2014, 06:08
Daca nu ai ardel uscati!, merge si cu ardei proaspati'? Oare de ce se cheama raci ?

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking