Reteta veche, traditionala, ciorba de raci oltenesti

Postat de Lia1 in Ciorbe
2 Apr 2014 | 48829 vizualizari

Este ciorba mea de post preferata. Nimic nu o egaleaza. Reteta veche, traditionala, ciorba de raci oltenesti este din in zona Olteniei si astazi putine gospodine o mai prepara, numai cei ai locului o mai stiu. Cand sunt uscati, coaja lor este foarte subtire, asa cum va arat in fotografii si de retinut ca nu sunt ardei iuti. Toamna se culeg, se insira pe o ata si se lasa la uscat, la soare si vant, pentru a fi folositi pe timpul iernii si in postul Pastelui. Primavara, cei de prin sate prepara mancaruri din verdeturile anotimpului: urzici, dragavei, macris, stevie, stir, frunze de ceapa verde. Recunosc, nu ma impac cu toate, sunt bucuroasa cand aflu retete noi care sa le imbogateasca gustul. Retetei de raci insa, nu ii aduc nici o imbunatatile, pentru ca nu are nevoie. Ciorbele, oltenii le prefera mai acrisoare. Le acresc cu zeama de varza, suc de rosii, agurida sau corcoduse verzi. Preferate sunt ciorbele de pasare, legume de sezon, praz, loboda, stevie.

Inapoi la reteta

Comentarii (31)

la 03.04.2014, 06:49
Daca tot ne-ai impartasit reteta asta interesanta, mai ales ca esti olteanca, ... ajuta-ne si cu niscaiva seminte de raci sa le sadim in gradina. Ca partea cea mai importanta am rezolvato reteta se afla pe lista de asteptare deja
la 03.04.2014, 07:16
va multumesc pt popas
Dya, nu sunt ardei iuti si nu iti recomand sa faci din ardei iuti pt ca va merge direct la gunoi mancarea.

da, Buni, mai mult iarna. postul Pastelui e lung si mai variaza meniul de stevie si urzici, cu asa ceva

Teo, asta este o informatie valoroasa. mi-a trecut pe la ureche ciorba de piroance dar nu stiam ce sunt

Rux, radiezi numai bunatate

Danakarin, in nici un caz cu ardei proaspeti, va fi alt fel de mancare pe care poti sa il experimentezi daca vrei dar va avea cu totul alt gust

Claudito, am intrebat si rudele spun ca sa selectezi dintre ardeii tai din curte pe cei mici, sa-i insiri pe ata si sa-i usuci si vei obtine ceva similar. dar musai cand ma duc de Pasti, o sa-i rog sa-mi dea seminte si it trimit cu posta pt ca stiu ca ai de toate in gradina. prind bine iarna cand congelatorul e plin cu altele si nu mai e loc pt ardei care ocupa mult spatiu
la 03.04.2014, 07:28
sarumana Lia! Acum pot fugi linistita la munca... O zi faina iti doresc!
la 03.04.2014, 08:15
ce interesanta este reteta ta , cred ca e tare buna
la 03.04.2014, 09:18
la 03.04.2014, 09:32
Foarte interesanta si arata delicios!
la 03.04.2014, 10:38
Pe le ora 13 sunt la usa ta sa-mi dai si mie o portie!
la 03.04.2014, 11:06
Cu toate ca am rude prin Oltenia, nu am mai auzit de ciorbita asta, dar ma abonez la o portie ca arata minunat!!
la 03.04.2014, 13:52
"senchiu"
ce simpatice mena si xana cum ati comentat. daca ma grabeam cu editarea pozelor, va primeam cu bratele deschise dar de acum ... e istorie
ca nici raci pe ata nu mai am dar la toamna, usuc sigur in balcon, nu-i mai congelez, cum am facut anul trecut
la 03.04.2014, 16:43
foarte faina, pe mine m-a cucerit!
la 03.04.2014, 17:00
Inca o reteta inedita in caietul Liei!
Felicitari pentru continuarea traditiei si modul in care o faci!
la 03.04.2014, 23:25
multumesc
la 04.04.2014, 08:24
Tare buna cred ca este!
la 04.04.2014, 20:47
Interesant! Am tot auzit de rețeta asta, dar nu i-am dat importanță Acum dragă Lia, mi-ai deschis apetitul Tare aș gusta și eu
la 06.04.2014, 08:05
Tare interesanta reteta Q Nu am mancat niciodata si nici nu am vazut asemenea ardei....Dar, merita incercata !

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking