Risotto cu doua feluri de ciuperci

Postat de Adinuta in Mancaruri de legume
15 Oct 2010 | 7759 vizualizari
Risotto cu doua feluri de ciuperci

Credeam despre risotto ca este o reteta complicata. Asta pana acum vreo doua luni, cand cu putina asistenta din partea cuiva care facuse deja si ii iesise, m-am incumetat sa fac si eu. Si bine am facut, pentru ca a iesit incredibil si nu stiu daca mai pot manca orice fel de pilaf, fara sa ma gandesc la rafinamentul pe care il poate da bobul de orez pentru risotto. Singurul lucru mai dificil, sa ii spun asa, este atentia pe care o necesita: adica se face totul cu multa rabdare si avand grija sa nu iasa uscat, dar nici prea apos, sa nu fie fiert prea mult, ci exact al dente. Nu este genul de mancare pe care sa o faci cu mintea in alta parte sau tragand cu ochiul la televizor, ci necesita multa cocolosire, ca un copil mic :) Dar si la sfarsit, cand il gusti si ii simti aromele atat de bine definite, cum se completeaza si se topesc ... se merita tot efortul! Eu prima data am facut cu fructe de mare, inspirata de reteta de pe foodblog a lui Cristi, insa dupa ce am prins curaj la experimentat, mi-am facut de cap cu doua feluri de ciuperci si a iesit excelent. Sper sa va placa si voua!

Ingrediente

  • 500 grame orez arborio pentru risotto
  • 1,5-2 l supa (eu am facut din radacinoase: morcov, patrunjel, telina, dar si ceapa, o rosie si praz)
  • 150 grame ciuperci albe
  • 150 grame ciuperci de padure
  • doua cepe mici
  • patrunjel verde
  • busuioc verde
  • parmezan
  • un catel de usturoi
  • un pahar de vin alb
  • o rosie mare sau doua mici
  • ulei de masline
  • unt
  • sare si piper

Mod de preparare

Pasul 1: Pentru inceput am pus intr-o oala la fiert un litru si jumatate de apa, cu putina sare si morcov, radacina de patrunjel, telina, o rosie, o bucata de praz. Cand au fost gata, am strecurat supa obtinuta si am pus-o din nou la fiert pe un ochi, insa pe foc foarte mic, mai mult pentru a o mentine calda.

Pasul 2: Am pus la incins putin ulei de masline intr-o tigaie si am pus la calit o ceapa si un catel de usturoi taiate marunt. Am adaugat si ciupercile spalate, sterse cu un prosop si taie feliute, un pic de patrunjel si de busuioc verde, sare si piper. Le-am calit usor pana cand s-au inmuiat putin. Apoi le-am luat de pe foc.

Pasul 3: Intr-o alta tigaie am pus din nou ulei de masline la incins, am adaugat cealalta ceapa taiata marunt si cand a inceput sa se aureasca, am pus orezul. Am amestecat continuu, iar cand orezul a devenit translucid, am turnat peste el un pahar de vin alb si am amestecat. Alcoolul trebuie sa se evapore, insa orezul sa ramana cremos, sa nu se usuce.

Pasul 4: Din acest moment, sunteti ca si legati de aragaz :) Trebuie sa adaugati un polonic de supa si sa amestecati pana cand orezul o absoarbe, insa la fel, trebuie sa fie ca intr-un fel de sos propriu, sa se lege frumos, nu sa se usuce. Dupa ce supa a scazut, se adauga un alt polonic si tot asa, de vreo 6-7 ori, in functie si de dimensiunea polonicului.

Pasul 5: Oricum, este bine sa gustati din cand in cand, sa vedeti cat este de facut orezul. Cand a devenit moale la exterior, insa inca un pic tare, al dente la interior, am adaugat ciupercile calite, restul de patrunjel, busuioc verde, un catel de usturoi tocat fin, o rosie curatata de coaja si taiata cubulete mici, sare si piper. Am mai adaugat un polonic de supa si am mai lasat totul pe foc vreo 3 minute. Apoi am presarat parmezan si am pus si o bucatica mica de unt. Am amestecat usor si am oprit.

Pentru efecte speciale :) am calit intr-o tigaie de teflon cateva felii de ciuperci, insa fara a le adauga un strop de ulei. Numai le-am copt pe ambele parti pana au devenit aurii. Este un truc pe care l-am vazut pe euforia tv, la Nicolai. Si gustul ciupercilor facute astfel este intr-adevar incredibil. In plus, arata si bine presarate peste risotto. Am mai pus in farfurii si putin patrunjel si busuioc si un praf de parmezan. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Risotto cu doua feluri de ciuperci" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (14)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Mix legume si pancetta in sos de rosii

Postat de caroline

Mix legume si pancetta in sos de rosii

Morcovii ii curatam de coaja, ii spalam si ii taiem in doua pe lungime, apoi rondele. Ceapa o curatam, o spalam si o tocam marunt. Ardeiul il spalam, indepartam cotorul si il curatam bine de...

Citeste continuarea

Mini ciuperci la cuptor cu branza de burduf

Postat de mihaelar63

Mini ciuperci la cuptor cu branza de burduf

 Ciupercile se spala si se feliaza. Gogosarul se feliaza si el . Chorizo se taie in jumatati de rondele . Se  pun toate intr-un vas de ceramica termorezistenta ....

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.10.2010, 17:58
imi place tare mult rizotto
la 15.10.2010, 18:40
multumesc
la 15.10.2010, 18:53
Adinaaaaa...mai traiesti???:
la 15.10.2010, 19:30
Elaaa cica da mai misc un pic si-o sa mai pun retete, ca am fost un pic harnicuta zilele astea
la 15.10.2010, 19:51
Adinutza mea draguta, mi-a fost tare dor de tine superba mancarica... ca si tine toate furcile din lume, special pt tine

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking