Risotto cu legume - Reteta gustoasa si usoara

Postat de Sylvia in Aperitive / Garnituri
24 Feb 2010 | 18431 vizualizari
Risotto cu legume - Reteta gustoasa si usoara

Imi place in mod deosebit acest fel de mancare, imi lasa impresia ca orezul este apreciat aici la adevarata lui valoare, nu servit ca o garnitura sau un produs auxiliar si demonstreaza ca pregatit asa cum trebuie poate constitui in sine o masa delicioasa, aspectuasa si plina de arome. Italienii stiu foarte bine asta si il pregatesc in zici de feluri, preferatul meu este riotto cu hribi dar astazi va prezint reteta de la risotto cu legume. Pentru acest Risotto cu legume - Reteta gustoasa si usoara, ai nevoie de urmatoarele ingrediente: orez, unt, ceapa, vin, supa de legume, dovlecel, ardei, telina si parmezan

Ingrediente

  • Ingrediente Risotto cu legume - Reteta gustoasa si usoara
  • 200 grame de orez pentru risotto ( arborio am avut eu acum ) ,
  • 50 grame de unt ( puteti inloui cu ulei de masline) ,
  • o ceapa mica,
  • 100 ml vin,
  • 350 ml supa de legume,
  • un dovlecel mic ( zucchini am pus eu, cel cu coaja verde inchis la culoare) ,
  • o jumatate de ardei rosu taiat cubulete mici,
  • o tija medie de telina,
  • o lingura de ulei de masline,  
  • sare,
  • putin parmezan ( o lingura )  la sfarsit.

Mod de preparare

Cum se prepara Risotto cu legume - Reteta gustoasa si usoara

Preparare: pregatim legumele spalandu-le, curatam ceapa si tocam cubulete fine de tot atat ceapa cat si dovlecelul si ardeiul rosu si tija de telina. Separat intr-un vas pregatim supa de legume , adaugand cateva legume proaspete si radacinoase( patrunjel, telina, pastranac) condimentate cu sare si piper si le fierbem timp de 30 de minute pana obtinem o supa consistenta ( mai e si varianta rapida cu pregatit din cub de supa dar eu prefer varianta clasica).

    Dupa ce avem totul pregatit trecem la treaba: punem intr-un vas mai inalt untul la topit pe foc mic si cand este topit adaugam  ceapa si tija de telina tocate fin si le lasam pret de 2-3 minute amestecand cu grija . Adaugam apoi orezul si il lasam pana devine translucid , amestecand incet.   

   Dupa aceea  adaugam vinul si lasam sa fiarba la foc mediu pana la evaporare. Dupa ce s-a evaporat vinul turnam pe rand cate un polonic de supa fierbinte peste orez si amestecam incet cu o lingura de lemn pana la absortia totala a acestuia si apoi adaugam din nou cate un alt polonic.  Operatiunea va dura timp de aproximativ 15-17 minute pana este fiert orezul. Cu cateva minute inainte de a fi gata orezul adaugam ardeiul si dovlecelul cubulete, dupa ce au fost calite in prealabil 2 minute intr-un vas cu o  lingura cu ulei de masline, condimentate cu putina sare.   Amestecam incet si dupa ce am adaugat legumele si gustam spre final cand ne asteptam ca orezul sa fie gata.  In mod normal nu mai trebuie adaugata sare avand in vedere ca supa de legume a fost sarata si legumele calite aveau deasemnea sare, daca totusi mai trebuie adaugati la final.

    Se inchide focul cand orezul este fiert al dente, adica opune putina rezistenta atunci cand il sfaramam intre dinti  si daugam o lingura de parmezan ras si amestecam pana la omogenizare.  Vom obtine un risotto cu o consistenta cremoasa, cu o aroma aparte si placut la vedere. Noi l-am servit cu o salata mare de cruditati, a fost o masa perfect fara nimic altceva.

Incearca si reteta de Risotto cu ciuperci si parmezan, foarte gustos sau varianta de Orez cu legume.

Iti recomandam si reteta de Risotto cu sparanghel.

Daca ti-a placut reteta noastra "Risotto cu legume - Reteta gustoasa si usoara" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (7)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Oua in purgatoriu

Postat de Pungasa_Rogue

Oua in purgatoriu

Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca. Ardeiul se curata de cotor si seminte, se spala si taie marunt. Ceapa si ardeiul se pun intr-o tigaie cu 3 linguri de ulei, 50 ml apa si...

Citeste continuarea

Omleta cu cartofi rasi, cea mai buna reteta pentru un mic dejun delicios

Postat de AdrianUdrea

Omleta cu cartofi rasi, cea mai buna reteta pentru un mic dejun delicios

Cum se prepara Omleta cu cartofi rasi, cea mai buna reteta pentru un mic dejun delicios: Curățăm cartofii, îi spălăm și îi dăm pe răzătoarea mare. Amestecăm ouăle cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.02.2010, 20:10
L-am pus la categoria aceasta ca sincer nu stiam ce sa aleg....de post nu e si nu am gasit o rubrica unde sa il pot incadra dar revin ca nu trebuie considerat o garnitura ci un platou in sine
la 24.02.2010, 20:18
Asa e, risotto e un preparat fabulos si, important, meticulos de facut si uneori chiar greu.
Practic, daca stii sa faci risotto bun inseamna ca stii sa gatesti, fiindca timingurile sunt esentiale la risotto. Nu oricine poate sa faca risotto.
Eu am facut aseara unul clasic, de ne-am lins pe degete. Insa am avut mai multe incercari inainte pentru a face 'risotto', si nu o joaca de risotto.
Felicitari!
la 24.02.2010, 21:09
multumim pentru lectia din bucatarie!
la 24.02.2010, 21:17
Foarte bine arata
la 24.02.2010, 21:56
Multmesc mut pentru apreceri .
PapaBun ai perfecta dreptate, risotto e un preparat capricios, dureaza putin pana pana te deprinzi cu etapele dar merita . Si eu am dat rateuri la inceput cu el sau imi iesea prea fiert sau nu reuseam sa obtin consistenta aceea cremoasa specifica la risotto dar se invata relativ repede. O sa intru si la tine sa vad daca ai pus reteta ca as vrea sa vad o reteta de risotto facuta de tine multumec pentru aprecieri .

Vezi toate comentariile (7)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking