Rosii uscate, conservate in ulei

Postat de privatelaura in Conserve
9 Sep 2015 | 2745 vizualizari
Rosii uscate, conservate in ulei

Ador rosiile uscate, pastrate in ulei. Le folosesc la multe preparate, la fripturi, la salate, la tocane, la aperitive, dau un gust grozav mancarii. Anul acesta am vrut sa incerc si eu sa le usuc, insa parca niciodata nu aveam imboldul necesar. De curand, Alice, de la Tara Bucatelor, a postat reteta ei de rosii uscate si ...nu am mai rezistat :)))) Era un caz fericit intrucat aveam niste rosii perfecte, de gradina, gustoase, naturale. In doi timpi si trei miscari, m-am mobilizat si am citit cu atentie indrumarile lui Alice si am trecut la treaba. Sunt foarte incantata de rezultat, dar si mai incantata sunt de faptul ca sunt facute de mine, conservate in casa si oricand la indemana, iar camara mai bogata. Multumesc mult, Alice pentru imbold, pentru indrumari. Eu am ales o combinatie diferita de arome, insa in functie de gusturi, se poate adapta oricarui pretentios :))))

Ingrediente

  • rosii de gradina, eu am folosit din cele lunguiete, coapte,
  • - sare (eu am folosit sare de Himalaya)
  • - boabe piper negru
  • - oregano uscat
  • - busuioc proaspat
  • - usturoi
  • - frunze de menta proaspata
  • - ulei de masline (de calitate)

Mod de preparare

Daca doriti sa pregatiti mai multe kilograme, trebuie sa va inarmati cu multa rabdare. Eu am uscat aproximativ 1,5 kg. Din aceasta cantitate, au iesit 3 borcanele de 200 gr. Totul in aproximativ 2 -3 ore. Am uscat 2 tavi odata.

Spalam rosiile si le lasam sa se usuce. Pregatim o tava cu hartie de copt. Pornim cuptorul.

Pregatim condimentele la indemana.

Feliem rosiile, fie cu ajutorul unui cutit bine ascutit, fie cu ajutorul unui feliator electric. Feliile nu trebuie sa fie mai groase de 4-5 mm, poate si mai subtiri. Le asezam in tava, pe hartie, le ingramadim, dar nu le suprapunem. Eu am copt doua tavi odata. Intr-una am presarat peste rosii sare grunjoasa, boabe de piper, oregano, catei intregi de usturoi (nedecojit), busuioc proaspat. In alta tava, am presarat sare grunjoasa, boabe de piper negru si frunze de menta proaspata. O nebunie de arome. Cand incep sa se incalzeasca, degaja niste arome senzationale.

Lasam focul la minim, lasam usa intredeschisa, ca la bezele (daca ati facut pana acum :)))) ) Timp de 2 ore ele se vor usca, poate si mai bine de 2 ore. Cand devin uscate, uscate (dar nu arse, da? ) inchidem focul si le lasam in cuptor cateva minute. Le scoatem, le punem pe un gratar si le lasam sa se raceasca de tot.

Pregatim cateva borcanele sterilizate, eu am adaugat cateva maslinute mici, mici, cat unghia de la degetul mic de mici :))))

Asezam cateva felii de rosii, usturoi copt, boabe de piper copt, masline, apoi umplem fiecare borcanel cu ulei de masline. Presaram un pic de oregano deasupra si infiletam capacul. Le stergem daca e cazul, le etichetam si le pastram in camara noastra. Sunt minunte! Sunt de casa, si sunt la indemana cand ni se face pofta de niste rosii uscate.

Daca ti-a placut reteta noastra "Rosii uscate, conservate in ulei" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Retete similare

Tortellini cu pui, ciuperci si mascarpone

Postat de mihaelar63

Tortellini cu pui, ciuperci si mascarpone

Puiul se taie fasii sau cuburi dupa preferinta, se condimenteaza si se caleste in uleiul de la rosiile uscate pana devine auriu. Fierbeti tortellini in apa cu sare respectand...

Citeste continuarea

Branzica in ulei de masline

Postat de mihaelar63

Branzica  in ulei de masline

Se pregatesc borcane curate sau recipiente de sticla cu inchidere ermetica . Portionati telemeaua in cuburi de marime 3 cm /3cm Spalati ierburile verzi . Curatati...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

4.5L DuraCeramic Manual

- 50 %
599.99 lei
299.99 lei

Slow Cooker 3.5L Red

- 9 %
219.99 lei
199.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 09.09.2015, 17:30
Chiar vreau sa fac reteta saptamana viitoare. Am dat comanda cuiva de rosii bune de gradina...intrebare: la ce temperatura sa fie cuptorul? Al meu incepe de la 50 grade. Usa mereu sa fie intredeschisa?
la 09.09.2015, 17:36
la 09.09.2015, 17:37
Simo, focul l-am tinut la minim, minim...si usa intredeschisa pana la final. Sa iti spun ca, din greseala, la o tura, am inchis usa aproape de final si era sa le usuc de tot? )))
la 09.09.2015, 17:47
Le-am savurat pe FB
la 09.09.2015, 17:49
Foarte frumoasa prezentarea! E de retinut reteta asa ca o trec la favorite!

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking