Salam de biscuiţi, reţetă cu lapte praf

Postat de Lia1 in Prajituri
12 Dec 2013 | 8300 vizualizari
Salam de biscuiţi, reţetă cu lapte praf

L-as numi “Salam de biscuiti in travesti” pentru ca la prima vedere, cei carora li s-a deschis in fata cutia cu aceste glumite dulci nu au ghicit despre ce preparat este vorba, atasata fiind de ei imaginea clasica a salamului de biscuiti. _________Era ajunul venirii lui Mos Nicolae. Am pozat si cutia Mosului, asa cum a gasit-o fiica-mea pe ghete la ora parului valvoi si ochilor carpiti din zorii zilei. Supraveghetor de profesie, i-am urmarit mimica feţei, mesaj de bucurie care m-a ridicat de la rangul de muncitor necalificat la zâna, binecuvantare care mi-a sters vina de a nu incerca sa fac imposibilul, posibil. Va dau reteta cum puteti si voi deveni zâne si zâni peste noapte:

Ingrediente

  • PENTRU SALAM
  • 300 gr biscuiti simpli
  • 300 gr zahar
  • 120 gr unt
  • 60 gr cacao
  • 90 gr nuca prajita si migdale
  • 140 ml lapte
  • extract de vanilie Bourbon
  • esenta de rom (sau rom) - optional
  • PENTRU PASTA DE LAPTE
  • miere sau sirop din dulceata sau sirop legat din zahar -5 linguri
  • lapte praf (cat cuprinde)

Mod de preparare

Salam de biscuiţi, reţetă cu lapte praf

1. Intr-o tigaie groasa fara ulei sau la cuptor, prajim nucile si migdalele usor, amestecand continuu daca prajim pe flacara.
Daca incep sa se arda cojile cazute scotand fum, intrerupem, este suficient, nu trebuiesc mult timp coapte.
2. Mi-a placut sa le maruntez cu cutitul, voi puteti sa dati cateva impulsuri la rasnita electrica, granulatie medie.
3. La robot zdrobim biscuitii, pot fi chiar marunti pentru ca se vor sparge oricum la framantat, in varianta mea se framanta. Amestecam cu nucile.
4. In 72 ml lapte caldut dizolvam pudra de cacao, de fapt obtinem un conglomerat si lasam in asteptare.
5. Restul de 72 ml lapte se pun intr-un ibric gros si incapator sau craticioara mica, impreuna cu tot zaharul.
6. La foc moderat, amestecam continuu pana se dizolva zaharul si se leaga un pic siropul dar daca il fierbem prea mult timp se zahariseste.
7. Adaugam untul bucatisi continuam sa amestecam pana se topeste.
7. In castronelul cu pudra de cacao turnam cate putin din sirop ca sa se transforme in pasta conglomeratul de cacao.
8. Cand e fluid, rasturnam cacaoa in ibricul cu sirop si mai dam cateva clocote.
9. Oprim focul si adaugam esentele.
Turnam siropul obtinut peste amestecul uscat din biscuti si omogenizam bine. Este destul de sfaramicios. Daca nu doriti cu lapte in plus,
il turnati asa intr-o tava protejata cu folie alimentara intr- foaie de 1,5 cm grosime si dati 10-15 minute la congelator. Experimentati voi daca se tine.
Eu pentru ca n-aveam timp sa probez am adaugat cateva linguri de lapte praf famantand minim 5 minute cat sa se tina cat de cat, sa nu fie uscacios.
10. Am intins intr-o tava de tiramisu infoliata toata compuzitia intr-un strat de cca 1.5 cm si l-am tinut cam 15 minute, apoi l-am mutat in frigider pana am
preparat pasta.
11. Cu pasta este usor, puneti intr-un castronel mierea si la ochi ceva lapte praf si omogenizati cu o lingura. Adaugati lapte pana devine consistent cat sa framantati.
Trebuie framantat in mana, nu pe blat, cam multisor  adaugand progresiv lapte praf pana devine ca o plastilina. Sa stiti ca trebuie sa avesti rabdare cu modelarea pastei pentru ca e usor lipicioasa.
Se modeleaza pe un blat lucios "infainand" cu lapte praf (eu asa am procedat) sau zahar pudra dar n-are rost sa o indulcim excesiv. Probati variante, poate acceptati amidon.
12. Pasta o preparam alba si in functie de modelele ce ne vin in minte coloram bulgarasi din ea.
Colorant gel, un varf de scobitoare cred ca e mult, evitati culorile tari in suprafete mari. Culorile pastelate sunt mai placute. Eu stiind ca nu voi prepara des cu colorant, am cumparat unul lichid de la Kaufland care este foarte ieftin, am vrut sa fac probe pentru inceput.
13. Se decupeaza forme din foaia de biscuit si se orneaza dupa inspiratie. Daca nu aveti ustensile de modelare fondant, nu-i problema, imaginatia trebuie sa lucreze, va ajutati de un cutter de bucatarie, scobitoare, coada rotunjita a unui cutit sau ceva similar si manutele astea doua.
14. Se tin la frigider pana la ultimul consum.

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Salam de biscuiţi, reţetă cu lapte praf" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (47)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de salam cu ciocolata, fistic si caise confiate

Postat de Constelatialeu

Reteta de salam cu ciocolata, fistic si caise confiate

Iata cum se prepara Reteta de salam cu ciocolata, fistic si caise confiate Mi-am pregatit ingredientele, am curatat fisticul, biscuitii i-am maruntit cat am putut eu de marunt. Intr-un vas am...

Citeste continuarea

Salam de biscuiţi, reţetă cu fructe confiate

Postat de carmen

Salam de biscuiţi, reţetă cu fructe confiate

Salam de biscuiţi, reţetă cu fructe confiate Etape de preparare: Pentru plus de gust biscuitii i-am dat la cuptor si i-am rumenit usor pentru ca erau mult prea “blonzi” si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.12.2013, 11:59
Super arata! Nici nu zici ca este salam de biscuiti!!
la 12.12.2013, 12:00
la 12.12.2013, 12:01
la 12.12.2013, 12:02
super
la 12.12.2013, 12:09
foarte fain\

Vezi toate comentariile (47)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking