Salata de toamna cu bureti

Postat de oanapl in Muraturi
7 Oct 2017 | 27109 vizualizari
Salata de toamna cu bureti

Am pregătit această salată după o rețetă de la d-na Vanda Scutaru (http://culoaresiarome.ro/salata-de-toamna-opintici-gogosari-ceapa-morcovi/)

Ingrediente

  • 3,5 kg opintici (aprox. 2,5 kg curățați)
  • 2 kg gogoșari
  • 1 kg ceapă
  • 1 kg morcovi
  • Pentru baiț:
  • 1 l apă
  • 400 ml oțet
  • 8 linguri zahăr
  • 400 ml ulei
  • 1/2 lingură cu boabe de piper
  • 1 1/2 linguri cu sare grunjoasă pentru murături
  • 3-4 foi dafin

Mod de preparare

Cureți opinticii de impurități, îi speli în 3-4 ape și îi pui la fiert într-o cratiță cu apă cât să-i cuprindă și o linguriță de sare. Cureți spuma care se ridică deasupra și lași la fiert bureții, la foc mijlociu, până când sunt fierți ( aproximativ 60 de minute i-am lăsat eu). Când sunt fierți, îi strecori și îi treci printr-un jet de apă rece.
Morcovii curățați și spălați îi fierbi în apă cu o linguriță de sare. Nu se fierb total, numai puțin, cât să se înmoaie puțin și să se poată tăia mai ușor.
Gogoșarii îi cureți de cotoare și semințe, îi speli și îi tai pe lungime, fideluță.
Ceapa curățată și spălată o tai julien.
Morcovii fierți și răciți îi tai în rondele. Dacă au diametrul mai mare, îi tai în jumătăți de rondele.
Pentru baiț, pui pe foc o cratiță încăpătoare, în care pui apa, oțetul, uleiul, foile de dafin,  piperul, zahărul și sarea. Când acest amestec dă în clocot adaugi pe rând legumele. Prima dată pui gogoșarii și îi lași să clocotească 3-4 minute. Îi scoți apoi cu o paletă și îi pui într-un castron sau cratiță.
Pui apoi în baiț ceapa. O scoți după 4-5 minute și o răstorni peste gogoșari.
Pui în baiț morcovii pentru 4-5 minute, îi scoți și îi răstorni peste gogoșari și ceapă.
La final pui în baiț opinticii și le tragi un clocot de 3-4 minute. Adaugi și opinticii peste celelalte legume și amesteci. În același timp aduni de prin compoziție frunzele de dafin și boabele de piper.
Pui salata în borcane spălate și uscate în cuptor. Tasezi bine compoziția în borcane iar deasupra torni 1-2 linguri din baiț. Înfiletezi capacele la borcane. Borcanele le pui într-un vas larg și înalt pe fundul căruia ai pus un prosop. Torni apă în vas cât să ajungă până aproape de capace. Sterilizezi borcanele timp de 25-30 de minute din momentul în care apa a început să clocotească. Stingi focul, pui borcanele într-o pătură și le lași învelite până când se răcesc. Mie mi-au iesit 17 borcanele.

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata de toamna cu bureti" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Retete similare

Salata de bureti

Postat de mybella

Salata de bureti

Buretii se curata de impuritati, frunzulite, se spala in 4-5 ape si se pun la fiert in apa clocotita timp de 20 minute. Ceapa se curata, se spala si se taie pestisori. Dupa ce au fiert...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.10.2017, 16:25
la 07.10.2017, 16:45
Bună!
la 07.10.2017, 17:36
la 07.10.2017, 17:44
la 07.10.2017, 18:01
cred ca-i tare buna

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking