Salata din icre de crap, cu gris

Postat de RODIMUR in Salate
4 Dec 2018 | 3813 vizualizari
Salata din icre de crap, cu gris

Mai întâi trebuie să spun că cea mai bună salată de icre, preparată acasă este aceea făcută de mămica. Nu cred că voi reuși vreodată să cunosc secretul acestui preparat de excepție, pentru că atunci când ne întâlnim, nu discutăm despre mâncare. În al doilea rând trebuie să spun că eu fac rareori salată de icre, doar atunci când găsim icre în peștii pe care-i cumpărăm pentru consum. Nu cumpăr icre congelate și nici sărate, iar cum peștii cumpărați au rareori icre, și salata se face rar în casă. Și în al treilea rând trebuie să spun că am aflat abia de curând că salata de icre poate fi preparată cu pâine înmuiată și stoarsă. (Poate pentru că fac rar, nu m-a interesat foarte mult subiectul, într-atât încât să mă informez ”en détail”.) Mi se pare că pâinea înmuiată, chiar și stoarsă foarte bine, ar fi lipicioasă, ceea ce nu mi-ar plăcea în salată.  Întotdeauna am preparat icrele cu gris. Știu că unii au o reținere față de acest ingredient, deși din el se fac delicioasele găluște, din el se fac unele creme pentru prăjituri de post...Tocmai pentru că mi-e cunoscută această reținere, am precizat din titlu că această salată este făcută din icre, cu gris, ceea ce mie mi se pare foarte bine. Datorită grisului, salata de icre nu ”se taie” (sau se repară, dacă e ”tăiată”, cu gris). În plus, salata devine mai pufoasă, iar uleiul nu se simte în mod neplăcut. Oricum, nu cred că icrele preparate simplu, fără un adaos (gris, sau pâine, în cazul altora) ar fi mai bune. Poate mă înșel, dar asta este părerea mea, cel puțin deocamdată...

Ingrediente

  • 3 linguri de icre de crap
  • 3 linguri de gris
  • 250 ml de apă
  • 100 ml de ulei de floarea soarelui
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 1/2 ceapă albă
  • 2-3 linguri de apă minerală
  • sare
  • Pentru decor:
  • rondele de ceapă roșie
  • rondele de lămâie
  • măsline

Mod de preparare

Icrele se curăță de pielițe, se pun într-o sită cu un tifon curat și se spală de sânge, la un jet slab de apă. Se lasă icrele în strecurătoare, ca să se scurgă bine de apă.

Separat se pune la fiert apa și când fierbe, se diminuează focul de la aragaz și se adaugă ”în ploaie” cele trei linguri de gris. Se amestecă întruna, ca să nu se formeze cocoloașe. Când grisul s-a legat/îngroșat, se ia crăticioara de pe foc și se lasă la răcit.

Când grisul s-a răcit, se pune într-un bol și se mixează puțin, după care se adaugă, pe rând câte o linguriță, din icrele scurse de apă. Se mixează icrele cu grisul și se adaugă uleiul, puțin câte puțin, apoi apa minerală, sare și zeamă de lămâie, după gust, iar la urmă, ceapa răzuită pe răzătoarea mic, sau tăiată foarte fin.

Salata de icre se pune într-un vas care se poate acoperi și se decorează după preferință.

Se păstrează până la epuizare în frigider.

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata din icre de crap, cu gris" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (31)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Salata din icre de crap, reteta revizuita

Postat de RODIMUR

Salata din icre de crap, reteta revizuita

Icrele se pun într-o strecurătoare în care s-a întins în prealabil o bucată de tifon. Se spală icrele sub jetul de apă, până ce dispare orice urmă de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.12.2018, 23:07
Mmmm, yummy!
la 04.12.2018, 23:12
Adriana,
la 04.12.2018, 23:55
la 05.12.2018, 08:16
la 05.12.2018, 08:33
Mimi,

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking