Salata din icre de crap, reteta revizuita

Postat de RODIMUR in Crap / Caras
1 Mai 2019 | 2884 vizualizari
Salata din icre de crap, reteta revizuita

Pentru că în postul care tocmai a trecut am găsit de două ori icre în crapii cumpărați pentru dezlegările la pește, am făcut de două ori salată de icre. Cum cea mai bună salată de icre mi se pare aceea făcută de mămica, am decis să mă informez și să o fac și eu la fel. Care sunt deosebirile față de salata preparată după rețeta de la o fostă colegă? În rețeta de la mămica, icrele nu se pun crude în salată, ci preparate în prealabil la baie de aburi, iar apa minerală este exclusă. (Ideea că apa minerală face icrele pufoase este falsă. Prin mixare/amestec bulele de aer dispar și nu mai rămâne decât apa, care cel mult poate subția salata și nu o face pufoasă...) Și mămica folosește gris la prepararea salatei, chiar dacă există persoane care consideră că n-ar trebui. Salata de icre fără gris mi se pare o maioneză cu icre, prea grasă. Personal, sunt cu totul de acord cu folosirea grisului, care intră în alimentația omului de la câteva luni de viață, este hrănitor, atenuează grăsimea și împiedică ”tăierea” salatei. În plus, are un gust bun și nu degeaba intră în componența delicioaselor găluște din supe și a cremelor pentru dulciurile de post. Cât despre salata de icre preparată cu pâine înmuiată, nu cred că voi încerca vreodată așa ceva. Pâinea înmuiată devine lipicioasă și gândul acesta mă face să-mi dispară orice chef de a gusta salata de icre...Dar fiecare face salata de icre așa cum îi place, iar eu voi arăta aici cum îmi place mie, cu un gust excelent! Îmi este greu să stabilesc porțiile la acest preparat, dar voi preciza că mi-au ieșit aproximativ 800-900 grame de salată. Am socotit o porție, nu în sensul de consum/persoană, ci de preparare.

Ingrediente

  • 6 linguri încărcate de icre de crap
  • 3 linguri încărcate de gris de grâu
  • 250 ml de apă
  • 200-250 ml de ulei de floarea soarelui
  • 1 ceapă galbenă, medie
  • zeama de la 1 lămâie
  • sare

Mod de preparare

Icrele se pun într-o strecurătoare în care s-a întins în prealabil o bucată de tifon. Se spală icrele sub jetul de apă, până ce dispare orice urmă de sânge. Se lasă apoi în strecurătoare, ca să se scurgă de toată apa.

Între timp se prepară grisul. Se pune apa rece într-un vas, la foc mic și se toarnă ”în ploaie” cele 3 linguri încărcate de gris. Se amestecă întruna, până ce se îngroașă grisul și se leagă bine. Se ia vasul de pe foc și se lasă grisul să se răcească, dar se amestecă în el, din când în când, ca să se răcească mai repede și ca să să nu se formeze crustă. 

Când icrele s-au scurs bine de apă, se curăță de pielițele fine și apoi se pun într-o farfurie metalică, deasupra unei crăticioare în care fierbe apa. Se amestecă în icre cu o linguriță, pentru a le întoarce pe toate fețele, până ce se înroșesc uniform, la baia de aburi.

Când toate icrele și-au schimbat culoarea, se ia vasul de pe foc și se adaugă treptat în grisul răcit. După ce au fost încorporate toate icrele, se adaugă uleiul, puțin câte puțin și se mixează, până ce salata ajunge la consistența dorită. 

Se adaugă zeama de la o lămâie și la urmă, ceapa tăiată foarte fin și sare, după gust. 

Se omogenizează și se ține la frigider 20-30 minute înainte de servire.

Decorați feliuțele unse cu salată de icre și apoi serviți-le. Elementele de decor nu au doar rol estetic, ci și gustativ. În plus, se asociază foarte bine cu salata de icre. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata din icre de crap, reteta revizuita" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Plachie de crap

Postat de katty

Plachie de crap

Portionam pestele, il spalam bine, il scurgem si il dam cu sare. Tocam ceapa, ardeiul gras si usturoiul fin. In uleiul incins punem ceapa si putina sare si o lasam la foc mic pana se...

Citeste continuarea

Saramura de peste

Postat de Dya

Saramura de peste

Curatam pestele, il feliem daca este necesar, il trecem prin faina si il prajim pana devine auriu. Separat taiem legumele in cuburi mici si le punem la fiert (cam 2-3 l de apa). Condimentam cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.05.2019, 18:25
Imi plac mult icrele si, asa cum zici tu, fiecare le prepara cum doreste si cum este obisnuit.
Eu le prefer cu paine, fara gris. N-am gustat salata de icre cu gris fara sa nu simt grisul ( probabil pentru ca nu-l folosesc si eu si nu-s obisnuita cu el .
Painea in salata de icre nu devine deloc lipicioasa. Pentru consistenta perfecta se foloseste paine mai tare, de 2-3 zile si niciodata franzela proaspata.
la 01.05.2019, 18:27
Bune!
la 01.05.2019, 18:30
Așa este, Ina, fiecare prepară icrele așa cum îi place... Grisul nu se simte absolut deloc, pentru că este fiert. Doar dacă s-ar pune crud, s-ar simți... Eu fac salată de icre doar atunci când le găsim în peștii proaspeți, cumpărați din piață. Nu am folosit niciodată icre sărate din magazin...
la 01.05.2019, 18:33
Mulțumesc frumos, Mimi!
la 01.05.2019, 18:38
Rar cumpar sarate, de obicei mi le pun eu la sare pe cele scoase de la pesti proaspeti. De sarbatoarea Floriilor am luat un crap de cca 3 kg de la care am scos 350 g icre. Niciodata nu le prepar proaspete ( asa am prins in familie ) ci doar dupa ce au stat la sare macar 3-4 zile. Nu stiu daca treaba asta mai are vreo explicatie, dar dupa cateva zile la sare icrele devin portocalii, aerate si se leaga mult mai bine .

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking