Salata din icre de crap, reteta revizuita

Postat de RODIMUR in Crap / Caras
1 Mai 2019 | 2908 vizualizari

Pentru că în postul care tocmai a trecut am găsit de două ori icre în crapii cumpărați pentru dezlegările la pește, am făcut de două ori salată de icre. Cum cea mai bună salată de icre mi se pare aceea făcută de mămica, am decis să mă informez și să o fac și eu la fel. Care sunt deosebirile față de salata preparată după rețeta de la o fostă colegă? În rețeta de la mămica, icrele nu se pun crude în salată, ci preparate în prealabil la baie de aburi, iar apa minerală este exclusă. (Ideea că apa minerală face icrele pufoase este falsă. Prin mixare/amestec bulele de aer dispar și nu mai rămâne decât apa, care cel mult poate subția salata și nu o face pufoasă...) Și mămica folosește gris la prepararea salatei, chiar dacă există persoane care consideră că n-ar trebui. Salata de icre fără gris mi se pare o maioneză cu icre, prea grasă. Personal, sunt cu totul de acord cu folosirea grisului, care intră în alimentația omului de la câteva luni de viață, este hrănitor, atenuează grăsimea și împiedică ”tăierea” salatei. În plus, are un gust bun și nu degeaba intră în componența delicioaselor găluște din supe și a cremelor pentru dulciurile de post. Cât despre salata de icre preparată cu pâine înmuiată, nu cred că voi încerca vreodată așa ceva. Pâinea înmuiată devine lipicioasă și gândul acesta mă face să-mi dispară orice chef de a gusta salata de icre...Dar fiecare face salata de icre așa cum îi place, iar eu voi arăta aici cum îmi place mie, cu un gust excelent! Îmi este greu să stabilesc porțiile la acest preparat, dar voi preciza că mi-au ieșit aproximativ 800-900 grame de salată. Am socotit o porție, nu în sensul de consum/persoană, ci de preparare.

Inapoi la reteta

Comentarii (25)

la 01.05.2019, 18:25
Imi plac mult icrele si, asa cum zici tu, fiecare le prepara cum doreste si cum este obisnuit.
Eu le prefer cu paine, fara gris. N-am gustat salata de icre cu gris fara sa nu simt grisul ( probabil pentru ca nu-l folosesc si eu si nu-s obisnuita cu el .
Painea in salata de icre nu devine deloc lipicioasa. Pentru consistenta perfecta se foloseste paine mai tare, de 2-3 zile si niciodata franzela proaspata.
la 01.05.2019, 18:27
Bune!
la 01.05.2019, 18:30
Așa este, Ina, fiecare prepară icrele așa cum îi place... Grisul nu se simte absolut deloc, pentru că este fiert. Doar dacă s-ar pune crud, s-ar simți... Eu fac salată de icre doar atunci când le găsim în peștii proaspeți, cumpărați din piață. Nu am folosit niciodată icre sărate din magazin...
la 01.05.2019, 18:33
Mulțumesc frumos, Mimi!
la 01.05.2019, 18:38
Rar cumpar sarate, de obicei mi le pun eu la sare pe cele scoase de la pesti proaspeti. De sarbatoarea Floriilor am luat un crap de cca 3 kg de la care am scos 350 g icre. Niciodata nu le prepar proaspete ( asa am prins in familie ) ci doar dupa ce au stat la sare macar 3-4 zile. Nu stiu daca treaba asta mai are vreo explicatie, dar dupa cateva zile la sare icrele devin portocalii, aerate si se leaga mult mai bine .
la 01.05.2019, 18:44
Eu nu am pus niciodată icre la sare (dar rețin ca foarte bună ideea ta!) pentru că m-am temut să nu rămână prea sărate, sau să nu pun prea puțină sare. Ultima dată, de Florii, le-am pus la congelator, ca să le prepar cu o zi înainte de Paște, pentru a duce și băieților la București. Sunt acestea, din poze... Ce m-a bucurat a fost că le-am curățat foarte ușor de pielițe, după ce s-au decongelat. Câtă sare pui la icre? Poate voi face și eu la fel, vreodată, cine știe...
la 01.05.2019, 19:00
desfac icrele din acele gramajoare cu pielite si le frec cu o ligura de lemn impreuna cu sare grunjoasa ( nu stiu sa aproximez, presar ca la friptura si amestec in icre de 20 secunde ) . Le pun apoi in borcanele si pun capacele. Daca umblu la un borcan , peste cantitatea ramasa pun ulei sa nu prinda mucegai in timp. Este de preferat sa pui mai multa sare, altfel icrele pot fermenta . Le tin asa in frigider mai multe luni.
la 01.05.2019, 19:09
Mulțumesc, Ina!
la 01.05.2019, 20:14
Imi place foarte mult salata de icre pregatita in casa Am incercat si cu paine si cu gris si ambele variante sunt foarte bune. Exact cum zicea si Ina, painea nu devine lipicioasa, aproape ca nici nu iti dai seama ca e in compozitie
la 01.05.2019, 20:43
la 01.05.2019, 20:47
la 01.05.2019, 20:53
Eu ,care sunt mare amatoare de icre,le tin in pungute in congelator.
la 01.05.2019, 20:59
Mulțumesc frumos, Madi!
la 01.05.2019, 20:59
Mulțumesc, Rocsi!
la 01.05.2019, 21:01
Buni, gând la gând cu bucurie! Așa am procedat și eu, ultima dată... Și-mi surâde ideea, cel puțin deocamdată, văzând rezultatul...

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking