Mai întâi se pregătesc toate ingredientele.
Orezul se alege, se spală în câteva ape, se fierbe, după care se clătește bine și se lasă la scurs.
Ceapa se curăță, se spală și se taie rondele.
Cașcavalul se răzuie pe răzătoarea mică.
Se fierb două ouă tari.
Se scot bucățile de ton din conservă și se lasă să se scurgă de ulei.
Se face o maioneză groasă, dintr-un: gălbenuș fiert tare, unul crud, 1 linguriță de muștar și 75 ml de ulei.
Se unge bolul cu puțin ulei, după care se pun în el următoarele straturi de ingrediente:
- orezul fiert, scurs bine de apă, nivelat uniform pe fundul bolului;
- se unge stratul de orez cu 2 linguri încărcate de maioneză;
- se presară condimentele pregătite (sare și piper);
- se adaugă bucățile de ton, scurse de ulei;
- se mai întinde un strat de maioneză (eu am renunțat la acest strat, pentru ca salata să nu fie prea grasă);
- se presară din nou sare și piper;
- se pune un strat de ceapă verde tăiată rondele;
- se presară uniform cașcavalul răzuit;
- se întinde al treilea strat de maioneză (două linguri încărcate);
- se presară din nou, sare și piper;
- se răzuiesc ouăle fierte tari pe răzătoarea mare;
- se decorează cu rondele de ceapă verde.
Se acoperă bolul cu o folie alimentară de aluminiu și se dă la frigider pentru 30 de minute.
După acest interval de timp, salata se scoate din frigider și se servește, tăind porții direct din bol, amestecând mai întâi ingredientele, sau dându-i o formă frumoasă și redecorând-o.