Saleuri cu untura și smantana

Postat de panacris in Aperitive / Garnituri
30 Dec 2016 | 13234 vizualizari
Saleuri cu untura și smantana

În duminica sfântă de Crăciun, Adi Hădean http://www.adihadean.ro/și EuropaFmhttp://www.europafm.ro/, în emisiunea Medium Rare, mi-au adus aminte de cele mai bune saleuri făcute acasă, în copilărie, daaa, alături de mama, cu untură și smântână ;) Repejor am notat rețeta pe un bon de motorină, că eram în mașină în drum spre țară :D și acum le-a venit rândul. Simple și tare gustoase! Delicioase și savuroase, aceste Bunatati pentru colindatori, mai ales acompaniate de o palinca sau un vin ;) La multi  ani dragi Bucătărași, oriunde v-ați afla! ;) 

Ingrediente

  • 1000 g făină albă 
  • 400 g untură de porc 
  • 2 bucăți ouă
  • 20 g drojdie proaspătă 
  • cca. 250 g smântână 
  • 1 lingură sare de mare 
  • Pentru topping:
  • 1 bucată ou 
  • cașcaval sau brânză grasă de oaie
  • semințe de chimen
  • mix de semințe (susan, dovleac, floarea soarelui, mac, in).

Mod de preparare

   Făina cernută se amestecă cu untura ușor, până se înglobează și se obține un amestec nisipos. Apoi, se adaugă ouăle, drojdia desfăcută în puțin lapte călduț și sare. Se frământă ușor, împreună cu smântâna, pâna se obține un aluat omogen ce se ia de pe mâini. ( Aici, recunosc că m-a ajutat Thor, robotul din dotare!) .

Atenție, aluatul nu se lasă la dospit. Se întinde o foaie de cca. un deget grosime, se taie fâșii mai lungi sau mai scurte după preferința fiecăruia, apoi se ung cu ou bătut,  se presară cașcaval/brânză rasă și semințe după gustul fiecăruia.

Saleurile se transferă într-o tavă tapetă cu foaie de pergament, apoi se dau la copt, în cuptorul preîncins, cca. 20 de minute, la 180 grade C. Simplu, bun ca și la țară. Spor și poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Saleuri cu untura și smantana" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Saratele cu branza si cascaval

Postat de Pungasa_Rogue

Saratele cu branza si cascaval

Intr-un castron, se pun oul, sarea, untul, untura si smantana. Se adauga branza si cascavalul date pe razatoarea mare si putina faina. Se amesteca totul, adaugand faina treptat, pana cand se...

Citeste continuarea

Saratele fragede

Postat de Ksenya

Saratele fragede

Se amesteca drojdia cu zaharul pana devine lichida. Intr-un vas, se pune untura, smantana, drojdia si branza de oi, se amesteca, apoi treptat se adauga faina, pana devine un aluat ferm. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.12.2016, 18:24
la 30.12.2016, 18:37
Se topesc în gură !
la 30.12.2016, 18:44
la 30.12.2016, 19:00
Așa este Bunica Chiar mi-au adus aminte de Revelioanele din adolescență Eram șefa saleurilor cu untură și chimen )
la 30.12.2016, 19:21
Eu le vreau calde....

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking