Sarmale de post cu crupe (pasat) de porumb si ciuperci

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
11 Mar 2018 | 7405 vizualizari

Se zice că sarmalele sunt turcești, la origine, dar adevărul este că de la Urali și până la Atlantic, multe popoare revendică acest preparat ca pe o mâncare națională. În fapt, sarmalele din aceste țări diferă, adeseori, ca ingrediente și mod de preparare, sau servire și sigur cei de la care se spune că am luat acest preparat (turcii) nu le fac cu carne de porc, jambon și slăninuță, ca noi. Motiv pentru care putem zice liniștiți că e, totuși, un preparat național românesc și nu turcesc, pentru că se deosebește de acela al vecinilor noștri exact prin ceea ce este esențial: conținutul. Eu fac numai sarmale de post, o dată sau de două ori pe an și-mi plac mai ales cele cu crupe de porumb (cum se zice la noi, în Moldova), sau păsat (cum se zice în alte regiuni).  Este o rețetă veche, de pe vremea când orezul era o raritate la noi. Astăzi puțini știu de acest fel de sarmale și mult mai puțini le și prepară, pentru că nu prea se găsește materia primă.  Îmi place să fac aceste sarmale mai mari (dar asta depinde și de calitatea frunzei de varză murată) și să le mănânc reci, fără altceva, pentru că ele conțin deja materia primă a mămăliguței. Din ingredientele de mai jos am făcut 74 de sarmale (câte 6 bucăți/porție).  

Inapoi la reteta

Comentarii (24)

la 12.03.2018, 18:19
Da, Mihaela, în post cam facem foamea...!
la 12.03.2018, 20:22
Ador sarmalele, fie ele cu carne sau de post!
la 12.03.2018, 20:30
Uite ca la noi in zona nu se fac cu pasat si nu am mancat niciodata. Sunt sigura ca au iesit foarte bune. Mie oricum imi plac sarmalele de post, cand fac cu carne, mananc mai mult de foame ))
la 12.03.2018, 20:44
Mă bucur, Madi! Mulțumesc frumos...
la 12.03.2018, 20:46
Rocsi, așa este, sunt foarte puțini cei care știu de astfel de sarmale. Se făceau pe timpuri, când nu era orez, care se importa greu și nu era accesibil tuturor. Da, sunt foarte bune. Mie îmi plac foarte mult și le mănânc reci, goale și în cantitate mare. Mai ales că fac doar o dată, sau de două ori pe an...
la 13.03.2018, 13:54
Am auzit de crupe si stiu ce sunt, iar sarmale astfel pregatite nu am mancat, dar stiam ca se fac. Inca o data ne-ai adus o reteta veche, din cele care incet, incet se pierd din pacate. Sigur sunt foarte bune
la 13.03.2018, 15:39
Mulțumesc frumos, Xana! Așa este. Îmi place să aduc la lumina zilei de azi rețete și obiceiuri culinare din trecut...Mai ales că aceste sarmale îmi plac în mod deosebit...
la 16.03.2018, 13:01
Bune!
la 16.03.2018, 13:10
Mulțumesc frumos, Dante! Încă mai am vreo 4 sarmale...

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking