Sarmale de post cu crupe (pasat) de porumb si ciuperci

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
11 Mar 2018 | 7446 vizualizari

Se zice că sarmalele sunt turcești, la origine, dar adevărul este că de la Urali și până la Atlantic, multe popoare revendică acest preparat ca pe o mâncare națională. În fapt, sarmalele din aceste țări diferă, adeseori, ca ingrediente și mod de preparare, sau servire și sigur cei de la care se spune că am luat acest preparat (turcii) nu le fac cu carne de porc, jambon și slăninuță, ca noi. Motiv pentru care putem zice liniștiți că e, totuși, un preparat național românesc și nu turcesc, pentru că se deosebește de acela al vecinilor noștri exact prin ceea ce este esențial: conținutul. Eu fac numai sarmale de post, o dată sau de două ori pe an și-mi plac mai ales cele cu crupe de porumb (cum se zice la noi, în Moldova), sau păsat (cum se zice în alte regiuni).  Este o rețetă veche, de pe vremea când orezul era o raritate la noi. Astăzi puțini știu de acest fel de sarmale și mult mai puțini le și prepară, pentru că nu prea se găsește materia primă.  Îmi place să fac aceste sarmale mai mari (dar asta depinde și de calitatea frunzei de varză murată) și să le mănânc reci, fără altceva, pentru că ele conțin deja materia primă a mămăliguței. Din ingredientele de mai jos am făcut 74 de sarmale (câte 6 bucăți/porție).  

Inapoi la reteta

Comentarii (24)

la 11.03.2018, 23:48
la 12.03.2018, 02:22
Sunt foarte bune !! Si la noi sunt preferate
la 12.03.2018, 04:22
Mă bucur, Mihaela, că avem aceleași gusturi. Mie mi se par speciale, iar la noi în casă, sarmalele din carne de porc le face soțul. E maestru la așa ceva...!
la 12.03.2018, 08:10
Nu am mancat niciodata! Sper sa am ocazia sa gust si eu candva!
la 12.03.2018, 08:42
Si noua ne plac tare mult!
la 12.03.2018, 09:30
Daca le mai fierbem si la foc de lemne,in ceaun de tuci ,lasate un pic la sfarsit sa coaca nitel... deja sunt din poveste
la 12.03.2018, 09:55
Katty, sunt mulți care nici măcar n-au auzit de astfel de sarmale...Poate vei avea ocazia să guști, într-o bună zi și atunci îți vei putea face o părere...!
la 12.03.2018, 09:56
Îmi pare bine, Mirela, că știi despre ce este vorba și că-ți plac sarmalele cu păsat...Mulțumesc frumos!
la 12.03.2018, 09:57
Ksenya, știi multe despre acest gen de sarmale, așa că se vede că-ți plac și ție...! Mă bucur!
la 12.03.2018, 11:40
Interesanta reteta ta!🤗
la 12.03.2018, 12:32
Imi plac sarmalele de post, mai ales daca au ciuperci!
la 12.03.2018, 12:45
Da, Licurici, sunt bune cu ciuperci și se pot face cu orez, nu cu păsat...Face fiecare cum îi place...!
la 12.03.2018, 17:53
N-am mai mâncat din copilărie și tare îmi plăceau!
la 12.03.2018, 18:13
in perioada asta as manca orice
la 12.03.2018, 18:19
Merișor, mi se pare oarecum normal, pentru că de câteva decenii, deja, oamenii au la îndemână orezul, pentru sarmale. E mai comod...Iar păsatul se găsește mai greu... Eu nu am prea mâncat în copilărie, decât de foarte puține ori, dar îmi fac singurică acum, o dată, uneori și de două ori pe an... Îmi prind pofta, așa! Mulțumesc!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking