Se separă frunzele de varză și se pun în apă rece, se lasă la desărat cam 1/2 oră ca să nu fie prea acre. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs. La fel și frunzele de varză, se pun la scurs, într-o sită.
Între timp se curăță ceapa și se spală bine. Se taie mărunt 2 cepe (eu am folosit un chopper ca să meargă treaba mai repede), se toarnă ulei într-o tigaie și se pune ceapa la prăjit. După ce se înmoaie ceapa, se pune sucul de roșii și orezul și se lasă să fiarbă împreună 10 – 15 minute, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi. Se ia de pe foc și se lasă la răcit.
După ce mixtul de ceapă, orez și suc de roșii s-a răcit, se amestecă cu carnea tocată, cu cele 2 cepe crude, tăiate mărunt și cu 1 ou, care să lege compoziția. Se pune sare, piper și boia dulce, după gust. Dacă se dorește, se mai poate pune pastă de tomate, sau suc de roșii, în compoziție și se amestecă bine. Ceapa crudă adăugată, le va da sarmalelor un gust aparte.
Se taie frunzele de varză în două sau în patru bucăți, în funcție de cât de mari sunt și se îndepărtează nervurile și cotoarele. Acestea, împreună cu „inima verzei”, se taie mărunt și se pun pe fundul vasului în care veți fierbe sarmalele, ca să nu se afume. La fiert, se pot pune bucăți de șoric, de slănină afumată, sau orice alte afumături ca să dea sarmalelor gust bun.
Umpleți frunzele de varză cu compoziția de mai sus, dar nu strângeți prea tare ca să poată fierbe cât mai bine. Așezați-le în vasul pregătit, iar deasupra puneți frunze de varză întregi sau tăiate mărunt. Deasupra puteți pune un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice sarmalele să se ridice la suprafață și să fie mereu acoperite, ca să fiarbă bine. Turnați apă până ce le acoperă și puneți-le să fiarbă în vas de ceramică cu capac sau la cuptor, în vas de lut, la foc potrivit (mediu spre mic) ca să nu iasă compoziția din ele. Dacă scade apa, se mai adaugă pentru ca sarmalele să fie mereu acoperite. După 2/3 ore se oprește focul (se gustă dacă sarmalele sunt fierte!) și se lasă să se răcească cu capacul pus pe oală.
Dacă se dorește, sarmalele se pot servi cu smântână și mămăliguță.
Poftă bună!