Sarmale, in foi de varza murata, ca-n Ardeal

Postat de vasimur in Mancaruri cu carne
25 Dec 2017 | 5060 vizualizari
Sarmale, in foi de varza murata, ca-n Ardeal

  Sarmalele sunt delicioase și nelipsite de pe mesele românilor, de sărbători! Sarmaua este un preparat culinar din carne tocată (de obicei de porc, dar și de vită, oaie, pasăre sau chiar pește), amestecată cu orez și cu alte ingrediente, învelită în foi de varză (proaspătă sau acră - murată), de viță de vie, hrean sau ștevie etc. în formă de rulou. Se pot face sarmale și de post, înlocuind carnea din umplutură cu orez, ciuperci, soia, legume tocate, păsat de porumb, sau chiar cu bucățele de pâine.   Din ingredientele de mai jos am făcut 108 sarmale.   Rețetă românească.  

Ingrediente

  • 3 verze murate, mari
  • 2 kg carne tocată, amestec porc și vită - 2/3 carne de porc și 1/3 carne de vită
  • 4 cepe mari
  • 1/2 l suc de roșii, din cămara proprie
  • 2 pahare rase cu orez
  • 1 ou
  • sare de bucătărie
  • piper măcinat
  • boia de ardei dulce

Mod de preparare

 Se separă frunzele de varză și se pun în apă rece, se lasă la desărat cam 1/2 oră ca să nu fie prea acre. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs. La fel și frunzele de varză, se pun la scurs, într-o sită.

Între timp se curăță ceapa și se spală bine. Se taie mărunt 2 cepe (eu am folosit un chopper ca să meargă treaba mai repede), se toarnă ulei într-o tigaie și se pune ceapa la prăjit. După ce se înmoaie ceapa, se pune sucul de roșii și orezul și se lasă să fiarbă împreună 10 – 15 minute, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi. Se ia de pe foc și se lasă la răcit.

După ce mixtul de ceapă, orez și suc de roșii s-a răcit, se amestecă cu carnea tocată, cu cele 2 cepe crude, tăiate mărunt și cu 1 ou, care să lege compoziția. Se pune sare, piper și boia dulce, după gust. Dacă se dorește, se mai poate pune pastă de tomate, sau suc de roșii, în compoziție și se amestecă bine. Ceapa crudă adăugată, le va da sarmalelor un gust aparte.

Se taie frunzele de varză în două sau în patru bucăți, în funcție de cât de mari sunt și se îndepărtează nervurile și cotoarele. Acestea, împreună cu inima verzei”, se taie mărunt și se pun pe fundul vasului în care veți fierbe sarmalele, ca să nu se afume. La fiert, se pot pune bucăți de șoric, de slănină afumată, sau orice alte afumături ca să dea sarmalelor gust bun.

Umpleți frunzele de varză cu compoziția de mai sus, dar nu strângeți prea tare ca să poată fierbe cât mai bine. Așezați-le în vasul pregătit, iar deasupra puneți frunze de varză întregi sau tăiate mărunt. Deasupra puteți pune un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice sarmalele să se ridice la suprafață și să fie mereu acoperite, ca să fiarbă bine. Turnați apă până ce le acoperă și puneți-le să fiarbă în vas de ceramică cu capac sau la cuptor, în vas de lut, la foc potrivit (mediu spre mic) ca să nu iasă compoziția din ele. Dacă scade apa, se mai adaugă pentru ca sarmalele să fie mereu acoperite. După 2/3 ore se oprește focul (se gustă dacă sarmalele sunt fierte!) și se lasă să se răcească cu capacul pus pe oală.

Dacă se dorește, sarmalele se pot servi cu smântână și mămăliguță.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale, in foi de varza murata, ca-n Ardeal" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Chiftelute in crusta de cartofi

Postat de caroline

Chiftelute in crusta de cartofi

Curatam cartofii de coaja,ii taiem cuburi si ii punem la fiert in apa rece cu sare . Cand au fiert , ii scurgem bine de apa , ii punem intr-un castron si ii maruntim cu ajutorul unei furculite....

Citeste continuarea

Iepure marinat , la cuptor

Postat de Ina

Iepure marinat , la cuptor

Marinata: Intr-un vas incapator punem 1 litru apa, adaugam ceapa taiata solzisori, morcovul rondele si usturoiul  felii . Condimentam cu sare  si legume uscate. In aceasta marinata...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.12.2017, 21:54
la 25.12.2017, 21:59
Foarte bune!
la 25.12.2017, 22:04
Excelente!
la 25.12.2017, 22:09
la 25.12.2017, 22:27
Foarte bune!

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking