Sarmale in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca

Postat de bucatarasa in Mancaruri cu carne
18 Aug 2024 | 677 vizualizari
Sarmale in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca

  Sarmalele in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca sunt un preparat traditional cu radacini adanci in bucataria romaneasca, dar si in alte bucatarii balcanice si din Orientul Mijlociu. Acestea constau in foi de vita de vie umplute cu un amestec de carne tocata, orez, ceapa si diverse condimente, apoi fierte incet intr-un sos aromat, adesea pe baza de rosii sau zeama de lamaie.

Aceasta mancare este apreciata pentru combinatia sa de arome intense si texturi delicate, fiind adesea servita la mesele festive sau in cadrul reuniunilor de familie. Sarmalele in foi de vita de vie sunt un simbol al ospitalitatii si al traditiei culinare romanesti, aducand pe masa un gust autentic si o legatura cu trecutul, fiind transmise din generatie in generatie. Fiecare gospodina sau bucatar are propria reteta, adaptata gusturilor personale, ceea ce face ca acest preparat sa fie extrem de variat si apreciat.

Ingrediente

  • Ingrediente Sarmale in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca
  • 500 g carne tocata (porc, vita sau amestec)
  • 200 g orez
  • 2 cepe mari, tocate marunt
  • 1 morcov, ras fin
  • 50 ml ulei
  • 1 legatura de marar proaspat, tocat
  • 1 legatura de patrunjel proaspat, tocat
  • 1 lingura de pasta de tomate
  • Sare si piper dupa gust
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • Foi de vita de vie (aproximativ 40-50 foi)
  • Zeama de lamaie sau otet (pentru blansare foi)
  • 250 ml bulion sau suc de rosii
  • Frunze de dafin

Mod de preparare

Cum se prepara Sarmale in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca

Pregatirea foilor de vita de vie:
Daca folosesti foi de vita proaspete, spala-le bine si opareste-le in apa clocotita cu putina sare si zeama de lamaie sau otet timp de 2-3 minute, pana se inmoaie. Daca folosesti foi conservate (murate), trebuie doar sa le clatesti bine in apa rece pentru a indeparta excesul de sare.
Lasa-le sa se raceasca pe un prosop curat.

Pregatirea umpluturii:
Intr-o tigaie, caleste ceapa si morcovul in ulei pana devin aurii si moi.
Adauga orezul spalat si scurs, continuand sa calesti pentru cateva minute.
Intr-un bol mare, amesteca carnea tocata cu legumele calite, verdeturile tocate, pasta de tomate, cimbrul, sarea si piperul. Asigura-te ca ingredientele sunt bine combinate.

Impachetarea sarmalelor:
Asaza cate o lingurita din amestecul de carne pe fiecare foaie de vita. Impatureste marginile laterale si ruleaza foaia strans, formand mici rulouri.
Repeta procesul pana termini toate foile si umplutura.

Gatirea sarmalelor:
Asaza cateva foi de vita de vie pe fundul unei cratite mari, pentru a preveni lipirea sarmalelor.
Asaza sarmalele in straturi compacte in cratita. La fiecare strat, poti adauga cateva frunze de dafin.
Toarna deasupra bulionul sau sucul de rosii si adauga suficienta apa sau supa de carne, astfel incat sa acopere sarmalele.
        Pune un capac pe cratita si fierbe la foc mic timp de 2-3 ore. Verifica periodic sa nu scada prea mult lichidul, adaugand apa daca este necesar.
Servire:
Sarmalele in foi de vita de vie se servesc calde, de obicei alaturi de smantana si mamaliga, dar si de ardei iuti . Pot fi, de asemenea, savurate reci, a doua zi, cand aromele sunt si mai bine impregnate. Recomandam si ardei umpluti

Aceasta este o reteta de baza, dar poti personaliza sarmalele dupa gust, adaugand alte condimente sau tipuri de carne.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (0)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Reteta de coaste cu legume la wok

Postat de Constelatialeu

Reteta de coaste cu legume la wok

Iata cum se prepara Reteta de coaste cu legume la wok  Mai intai am lasat punga magica la dezghetat, apoi am taiat legumele din punga in bucati mai micute. Am pus la prajit bucatele de...

Citeste continuarea

Sarmale in foi de vita de vie -cu orez integral

Postat de mihaelar63

Sarmale in foi de vita de vie -cu orez integral

Incepeti cu pregatirea frunzelor . Se pune apa la cu sare si putin otet la fiert si se oparesc frunzele de vita de vie prin scufundare [ nu trebuie tinute mai mult de 30 secunde , sunt...

Citeste continuarea

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking