Cum se prepara Sarmalute de post, cu ciuperci si orez - reteta simpla si gustoasa
Se separă frunzele de varză și dacă sunt prea acre, se pun în apă rece, la desărat, cam jumătate oră. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs. La fel și frunzele de varză, se pun la scurs, într-o sită.
Între timp se curăță ceapa, ciupercile, morcovii, pătrunjelul și țelina și se spală bine. Ceapa și ciupercile se toacă mărunt iar morcovii, pătrunjelul și țelina se dau prin răzătoarea mică. Se toarnă ulei într-o tigaie și se sotează ceapa împreună cu rădăcinoasele (morcovul, pătrunjelul și țelina). Se adaugă apoi ciupercile, orezul și sucul de roșii și se lasă să fiarbă împreună cca. 10 – 15 minute, până ce scade apa lăsată de ciuperci, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Se asezonează cu condimente, după gust și preferință.
După ce mixtul de legume s-a răcit, începem să împachetăm sarmalele!
Dacă frunzele sunt prea mari, se taie în două sau în patru bucăți și se îndepărtează nervurile și cotoarele. Nervurile și cotoarele împreună cu „inima verzei”, se taie mărunt și se pun pe fundul vasului (unul mai înalt) în care vom fierbe sarmalele, ca să nu se afume.
Umplem frunzele de varză cu compoziția de mai sus, dar nu strângem prea tare ca să nu se spargă sarmalele când fierb (orezul se umflă la fiert!). Așezăm sarmalele în vas iar deasupra punem frunze de varză întregi sau tăiate mărunt. Deasupra putem pune și un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice sarmalele să se ridice la suprafață și să fie mereu acoperite, ca să fiarbă bine. Turnăm apă până ce le acoperă și le lăsăm să fiarbă la foc mic, ca să nu iasă compoziția din ele. Dacă scade apa, mai adăugăm pentru ca sarmalele să fie mereu acoperite. După 1-2 ore oprim focul (gustăm dacă sarmalele sunt fierte!) și lăsăm să se răcească cu capacul pus pe oală.
Sarmalele de post, cu ciuperci și orez, se pot servi cu mămăliguță și ardei iuti dacă doriți.
Recomandam si ardei umpluti
Poftă bună!