Sarmalute traditionale moldovenesti

Postat de momo121 in Porc
24 Sep 2018 | 6351 vizualizari
Sarmalute traditionale moldovenesti

"Provocarea GastroArt" Sarmalutele moldovenesti sunt diferite de celelalte zone prin simplul fapt ca se foloseste mult sos de rosii, acest lucru le face mai acrisoare in combinatie cu varza murata. Eu prefer sarmalutele fara prajeala pentru ca imi place mai mult gustul cu ingredientele crude in compozitie, voi puteti face in functie de preferite.   Sunt super bune si le recomand cu drag!

Ingrediente

  • 1 kg carne tocata de porc (sau amestec porc si vita)
  • 2 cepe medii
  • 100 g orez
  • 250 g rosii bucati in conserva (am folosit o conserva de 400g)
  • patrunjel verde (se poate pune si marar, eu nu am pus)
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • In plus:
  • 1 varza murata
  • 150 g rosii din conserva
  • 2 linguri bulion
  • cimbru
  • apa fiarta
  • 3-4 linguri de ulei
  • 250 g afumatura

Mod de preparare

Pentru inceput punem carnea tocata intr-un lighean.

Ceapa o curatam, o spalam si o taiem cat mai marunt, apoi o punem peste carne. 

Orezul il spalam in apa rece de 2-3 ori si il punem deasupra peste carne si ceapa, asa crud. 

Rosiile din conserva le strivim bine cu furculita si le turnam in lighean peste celelalte ingrediente.

Dupa ce am pus ingredientele necesare condimentam cu sare, piper, patrunjel si cimbru dupa gust.

Amestecam totul foarte bine si lasam compozitia deoparte pana ce ne ocupam de varza, in acest timp orezul se va umfla de la pasta de rosii.

Varza o curatam de cotoare si o portionam in frunzulite de aceeasi marime (in functie de cat de mici sau mari le doriti, eu le-am facut medii). Taiem si afumatura in bucati mai mici, apoi pregatim

oala in care dorim sa le fierbem: turnam uleiul, apoi taiem marunt cotoarele de la varza si le asezam pe fundul oalei, iar peste presaram cateva bucati de afumatura. Asezam oala langa noi si incepem a forma sarmalute. 

Asezam frumos sarmalutele in oala si dupa primul strat mai presaram cateva bucati de afumatura, iar dupa ce le-am terminat de facut punem restul de carne afumata, presaram putin cimbru, turnam si conserva de rosii si bulionul.

Invelim totul in frunze de varza murata si am turnat apa atat cat sa se vada, dar sa nu acopere sarmalele in totalitate, daca mai trebuie se poate completa in timpul fierberii.

Punem oala pe foc si, cand a inceput sa fiarba, dam la foc mic si lasam 1 ora, apoi bagam oala in cuptor la 180°C pentru inca 1 ora 30 minute. In ultimele 20 minute lasam oala fara capac pentru a se rumeni frumos.

Cand sunt gata se pot servi cu mamaliguta, smantana, ardei iuti, ceapa verde sau cu ce va place, oricum sunt minunate si foarte delicioase!

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute traditionale moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciolan proaspat de porc cu mazare verde, in vas ceramic Crock Pot

Postat de mihaelar63

Ciolan proaspat de porc cu mazare verde, in vas ceramic Crock Pot

 Ciolanul de porc, proaspat, bine spalat, se sareaza, apoi se pune in vasul ceramic Crock Pot.  Ceapa, rosiile si usturoiul se feliaza si se distribuie peste ciolan....

Citeste continuarea

Tocanita de cartofi cu carnati proaspeti de porc

Postat de mihaelar63

Tocanita de cartofi cu carnati proaspeti de porc

Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete. Imi plac sa ii tai nu foarte mari. In timpul fierberii se vor sfarama pe margini si vor forma un sos gustos . Carnatii se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.09.2018, 17:27
la 24.09.2018, 17:39
la 24.09.2018, 18:02
Faine sărmăluțe, ca la Moldova...!
la 24.09.2018, 18:34
Mmm!
la 24.09.2018, 19:37
Bune!

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking