Ingrediente
- 500-750 g slănină de porc (eu am avut o bucată de slănină și o bucată de piept de porc)
- 2-3 foi de dafin
- 1 lingură de piper boabe
- 1 lingură de cimbru uscat, mărunțit
- 1 lingură de mărar uscat, mărunțit
- 1 căpățână de usturoi
- 2 l de zeamă de varză (moare cum îi zice în Ardeal)
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de ulei
Mod de preparare
Slănina trebuie fiartă într-o zeamă de varză, aromată, pentru ca să-şi piardă din conţinutul de grăsime şi să devină foarte fragedă.
Se pun la fiert 2 litri de zeamă de varză, într-o oală potrivită, ca să încapă toate ingredientele. Adăugăm foile de dafin, 3-4 căţei de usturoi curăţaţi și zdrobiți, boabele de piper, cimbrul și mărarul şi lăsăm să fiarbă.
Când începe să fiarbă, punem slănina porţionată în bucăţi cât dorim de mari, ca să încapă în vas. Lăsaţi totul la fiert timp de 30-40 de minute (în funcție de cât de groasă este slănina), la foc mediu spre mic. Verificaţi dacă slănina s-a fiert, înțepând-o cu o furculiţă. Când furculiţa intră uşor în slănină, înseamnă că este fiartă. După ce bucăţile de slănină s-au fiert, scoateţi-le şi presaţi-le între două funduri de lemn (cu o greutate deasupra) ca să se răcească și să se scurgă zeama.
Restul usturoiului se zdrobește și se transformă într-o pastă, frecându-l cu o linguriţă de sare şi o linguriţă de ulei. Compoziţia rezultată se întinde peste bucăţile de slănină, se dă la rece vreo 2 ore, după care se pudrează cu boia de ardei dulce, după gust. Poate fi servită imediat, dar este mai gustoasă dacă stă la macerat, la rece, până a doua zi.
Poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Slaninuta fiarta in zeama de varza, cu usturoi si boia" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
|