Socata, din flori uscate

Postat de vasimur in Bauturi
11 Apr 2018 | 17827 vizualizari
Socata, din flori uscate

Socata este o băutură răcoroasă, tradițională românească, foarte apreciata în zilele caniculare de vară. Socata nu este doar o băutură a sfârșitului de primăvară (socul înflorește din luna mai până în luna iunie), se poate prepara și în extrasezon, din flori uscate de soc, care se păstrează în pungi de hârtie, ținute la loc răcoros. Trebuie ținut cont că se mai pierde din aroma florilor prin procesul de uscare, de aceea se pun în plus încă 2-3 flori uscate la rețeta de socată cu flori uscate față de cea cu flori proaspete. Dacă s-au scuturat florile, atunci va trebui să aproximați cantitatea. O inflorescență de soc înseamnă aproximativ 1-2 linguri de flori de soc uscate. Din ingredientele de mai jos au rezultat 5 l de socată.

Ingrediente

  • 10-12 flori de soc, uscate
  • 500 g de zahăr
  • 5 l de apă
  • 1-2 lămâi
  • coji de portocală (opțional)
  • 5-6 boabe mari de orez (sau 4-5 g de drojdie proaspătă)

Mod de preparare

Punem 1 l de apă într-o oală, impreuna cu zaharul la foc mic și lăsăm până când zaharul se dizolvă (nu trebuie să fiarbă). Oprim focul și lăsăm siropul să se răcească.

Între timp, pregătim celelalte ingrediente pentru socată. Apreciem cantitatea de florile de soc necesară și o punem în vasul pregătit pentru socată (o damigeană sau un borcan de 5 l). Răzuim o parte din coaja (coaja în exces va face socată amară!) de la lămâi, apoi le stoarcem pe amândouă. Sucul rezultat se pune peste flori, în damigeană. Se adaugă și lămâia fără zeamă tăiată felii și coajă de portocală, tăiată de asemenea felii. După ce s-a răcit, turnăm siropul peste florile de soc, în damigeană. Se adaugă şi restul cantităţii de apă împreună cu boabele de orez (am avut orez cu bobul mic așa că am pus ~12 boabe), care grăbesc fermentaţia mai bine decât drojdia şi nu dau gust și miros socatei. Se acoperă gura damigenei cu tifon (sau se pune o farfurie pe gura borcanului însă nu închideți complet) pentru ca să „respire”. Se lasă cam 4-5 zile la loc cald pentru ca să fermenteze, amestecând de cel putin doua ori pe zi. În funcție de temperatură și de cât de acidulată îți place, socata poate fi considerată gata chiar și după două zile. Dacă îți place mai „înțepătoare", o mai lași la fermentat. Când apa devine gălbuie și miroase plăcut a flori de șoc, gustați sucul. Dacă considerați că este gata, strecurați sucul printr-o sită deasă sau tifon, în sticle cu dop/capac și depozitați la frigider sau în cămară, în loc întunecos și răcoros.

Daca ti-a placut reteta noastra "Socata, din flori uscate" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Lapte de orez brun cu scortisoara si ghimbir

Postat de merisor67

Lapte de orez brun cu scortisoara si ghimbir

Mai întâi spălăm bine orezul pentru a scăpa de impurități. Adăugăm 500 ml de apă rece peste el și îl lăsăm la hidratat câteva ore. Eu l-am lăsat de seara...

Citeste continuarea

Bautura racoritoare cu pepene rosu

Postat de mitinita

Bautura racoritoare cu pepene rosu

Pepenele rosu se taie in cuburi si se curata de samburi. Cuburile de pepene se pun la congelat. Dupa ce s-au congelat, se pun in blenderul Oster, impreuna cu suc de lamaie, menta si apa....

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.04.2018, 17:29
Foarte bună!
la 11.04.2018, 17:30
la 11.04.2018, 17:48
Buna si cu flori uscate!
la 11.04.2018, 17:52
la 11.04.2018, 18:14
Foarte bunaa!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking