Somon la cuptor cu legume sote si sos din vin alb

Postat de momo121 in Somon
4 Ian 2020 | 4527 vizualizari
Somon la cuptor cu legume sote si sos din vin alb

Acest preparat a fost facut in seara de revelion si din acest motiv nu am reusit sa fac fotografii asa mai wow. Musafirii nu puteau astepta :))
A iesit tare gustos! ;) "Bunatati pentru Craciun"!

Ingrediente

  • 1 file de somon circa 800 g
  • sare
  • piper
  • tarhon proaspat (sau uscat)
  • 3-4 frunze de salvie proaspata (sau uscata)
  • ulei de masline
  • Pentru legume:
  • 1 ceapa mica rosie taiata julienne
  • 400 g varza de Bruxelle
  • 1 ardei rosu, taiat betigase
  • 150 g ciuperci, taiate felii
  • cartofi de marime medie, taiati acordeon (cate un cartofi pentru fiecare persoana, in cazul meu 5 cartofi)
  • pentru condimentat: sare si piper
  • Pentru sosul din vin alb:
  • 120 ml vin alb
  • 2,3 linguri pline zeama de lamaie
  • 240 ml smantana pentru gatit lichida
  • 1 lingurita de maizena (amidon de porumb)
  • 1 ingurita de tarhon proaspat (sau uscat)
  • sare
  • piper
  • ulei de masline

Mod de preparare

    Pentru inceput incalzim cuptorul la 200°C.
    Intr-o tava mare de aragaz unsa cu ulei de masline asezam cartofii curatati de coaja si taiati acordeon, condimentam cu sare dupa gust si-i dam la cuptorul preincalzit pentru 15 minute.
    In acest timp punem varza de Bruxelle la fiert in apa cu sare si 1 lingurita de zahar pentru 15 minute, apoi o dam deoparte.
    Acum pregatim somonul: Il curatam de solzi si spini, il condimentam cu sare, piper dupa gust si il asezam in tava incinsa, langa cartofi, presaram putin tarhon uscat si asezam frunzele de salvie deasupra.
   Dam din nou la cuptor pentru inca 15 minute.

   Intr-o tigaie wok, punem cateva linguri de ulei de masline si sotam legumele( ceapa, ardeiul si ciupercile), condimentam imediat cu sare si piper , iar daca este nevoie puteti pune si putina apa.
Cand sunt gata le dam deoparte.
In aceeasi tigaie sotam si varza de Bruxelle, dam deoparte.

     Acum facem repede si sosul:
     In tigaia in care am sotat legumele punem cateva picaturi de ulei de masline si adaugam vinul alb, zeama de lamaie si tarhonul. Lasam sa fiarba pana scade la jumatate .
    Dizolvam amidonul in cateva linguri din sosul din tigaie si il turnam peste vinul alb, iar la final, turnam si smantana lichida, apoi condimentam cu sare si piper. Mai lasam 1 minut si stingem focul.

   Legumele sotate le asezam langa somon si mai lasam 1 minut la cuptor!

Servim cu sos si un pahar de vin alb!

Daca ti-a placut reteta noastra "Somon la cuptor cu legume sote si sos din vin alb" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Somon gravlax

Postat de ctlina

Somon gravlax

Amestecati sarea, zaharul, piperul alb si mierea. Puneti folie alimentara pe fundul unei tavi mici, lasand sa depaseasca pentru a inveli somonul apoi complet. Puneti marar si deasupra...

Citeste continuarea

Somon la cuptor (reteta video)

Postat de JamilaCuisine

Somon la cuptor (reteta video)

Pentru somonul la cuptor pregatim in primul rand toppingul aromat care va fi pus peste peste si bagat in cuptor. Pentru asta punem intr-un robot de bucatarie sau intr-un blender ambele tipuri de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.01.2020, 20:35
Arată foarte bine, iar garnitura aleasă este excelentă!
la 04.01.2020, 20:39
Adauga comentariu...
la 04.01.2020, 20:44
Arata bine!
la 04.01.2020, 20:53
la 04.01.2020, 21:03
Bun!

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking