Ingrediente
- Aluat:
- 600 g faina semi-neagra de grau
- 1 ou
- 50 ml ulei de masline
- 15 g drojdie proaspata
- 400 ml lapte caldut
- 5 g zahar
- 1 lgt sare
- Umplutura:
- 600 g cabanos
- 200 g cascaval
- ardei kapia
- pentru uns:
- ou amestecat cu putin lapte sau ulei daca vreti sa se rumeneasca mai frumos
Mod de preparare
1. Facem o maia din drojdie, laptele caldut, zahar si 2 lg de faina. Lasam la dospit 15-20 min. Amestecam apoi maiaua cu restul ingredienteleor pentru aluat si framantam 10 min. Lasam aluatul la dospit 1 h.
2. Dupa ce a dospit rulam un cilindru din aluat cu diametrul de 8 cm si taiem felii de 3-4 cm din el.
3. Penru pariziene, intindem fiecare felie, franjuram o parte din foaia de aluat, punem cascaval si cabanos (10 cm) si rulam aluatul.
4. Pentru soparlite intindem aluatul, punem cascavalul si cabanosul, rulam aluatul. Formam o codita din ruloul umplut. Formam o biluta de aluat si o atasam ruloului, punem cate doua bobite de piper in locul ochilor. Formam si doi cilindri pentru picioare pe care ii atasam pe partea inferioara a ruloului. Solzii ii puteti face cu ajutorul unui foarfec ciupind aluatul, sau ii puteti confectiona pe rand din foite de aluat franjurat.
5. Lasam la dospit 15 min, ungem cu ou batut si dam in cuptorul preincalzit la 190-200 °C, timp de 30 min si 5 min la 220 °C.
6. Dupa ce scoatem din cuptor ungem cu putina apa amestecata cu ulei si acoperim cu un prosop.
7. Dupa ce s-au racit formati o deschizatura cu ajutorul cutitul in capul soparlei si introduceti o bucata de ardei.
P.S. Sotul era amuzat si a zis ca seamana mai mult cu niste dinozauri la marime :)) Data viitoare am sa le fac mai mici :)
Daca ti-a placut reteta noastra "Soparle & Pariziene cu carnaciori si cascaval" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (24)
|