Sos basquaise
Postat de RODIMUR in Clasice
22 Oct 2020 | 3264 vizualizari
Ne plac sosurile ușoare, pentru că mâncărurile uscate ni se par mai puțin, sau chiar greu digerabile. În plus, sosurile aduc în farfurii savori aparte, culori frumoase și miresme tentante.
Cum auzisem de un celebru sos spaniol (mai precis, din bucătăria tradițională a Țării Bascilor) m-am gândit să-l încerc, pentru diversificarea meniurilor noastre. Conform renumitului chef basc Gerald Hirigoyen (”The Basque Kitchen”) este vorba de un sos care aduce savori din ținutul basc, cu numeroase posibilități de asociere cu alte preparate, sau de marinare. De altfel, acest chef basc a modernizat sosul tradițional basc (numindu-l ”Eskualdon Saultsa”) și mărturisește că îi este de folos alături de preparate de carne, sau de legume. În așa măsură încât are obiceiul de a-l congela pentru a-l folosi oricând la mâncărurile preparate cotidian.
Deși rețeta din care m-am inspirat nu specifica aceasta, eu am mărunțit puțin legumele, după călire, tentată fiind de aspectul frumos și pufos al sosului din imaginile postate de acest chef. Mărturisesc că am fost tentată să folosesc mai mult jambon (oricum, am adăugat o cantitate dublă, decât în rețeta originală) dar pentru că urma să folosesc sosul la un preparat cu puțină carne, am zis că voi lăsa această inițiativă pentru altă rețetă, în care-l voi asocia unor legume.
Concluzie: sosul este absolut excelent, din toate punctele de vedere și deși pare că se face repede, totuși el necesită ceva timp și răbdare...