Sos de ciuperci, cu smantana

Postat de RODIMUR in Sosuri
19 Mai 2019 | 12569 vizualizari
Sos de ciuperci, cu smantana

Ne plac mult sosurile, pentru că dacă sunt alese/făcute bine, ele pot pune în valoare orice preparat. Unul dintre sosurile pe care le prepar adeseori este acesta, cu ciuperci champignons și cu smântână. Este un sos foarte bun cu paste, cus-cus, sau la o garnitură care însoțește un preparat din carne slabă.

Ingrediente

  • 200 grame de ciuperci champignons
  • 75-100 grame de unt
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 2 cepe mici
  • 4 căței de usturoi
  • 4 linguri încărcate de smântână grasă
  • 1 lingură de făină albă
  • 200 ml de supă de legume (sau supă concentrată)
  • 1/2 legătură de mărar
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se curăță ciupercile de pielițe și filamente, se îndepărtează baza piciorușelor, se spală bine în câteva ape și se taie, dar nu bucățele foarte mici.

Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se mărunțesc.

Se pune în tigaie uleiul și apoi untul feliat, ca să se topească mai repede.

Se călește ceapa și apoi și usturoiul, la foc mic, în tigaia cu unt și ulei de floarea soarelui.

Se adaugă ciupercile tăiate și se înăbușă la foc mic, până ce mai scade lichidul lăsat. Se adaugă 100 ml de supă de legume (sau de supă concentrată) și se fierb ciupercile la foc mediu, până ce se pătrund și scade lichidul.

Între timp se amestecă smântâna cu făina albă, se subțiază cu 100 ml de supă de legume (concentrată) și se adaugă în tigaia cu ciuperci scăzute.

Se prepară sosul la foc mic, amestecând în el întruna, timp de 6-7 minute, până ce ajunge la consistența dorită. 

Se condimentează cu sare și piper, se ia tigaia de pe foc și se adaugă mărarul tocat.

Se folosește imediat, fierbinte, la paste, cus-cus, garnituri la preparate din carne slabă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sos de ciuperci, cu smantana" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Cotlet de porc cu galbiori si sos de smantana, o mancare savuroasa

Postat de Constelatialeu

Cotlet de porc cu galbiori si sos de smantana, o mancare savuroasa

Cum se prepara Cotlet de porc cu galbiori si sos de smantana, o mancare savuroasa Mi-am scos ardeiul si morcovul de la congelator, am luat din gradina ceapa verde si usturoi, le-am curata...

Citeste continuarea

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

Postat de Bucataras

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

Cum se prepară Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete:     Feliază pieptul de pui și condimentează-l cu sare și...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.05.2019, 08:35
Gustos!
la 20.05.2019, 10:04
Mulțumesc frumos, Dantes!
la 20.05.2019, 10:30
la 20.05.2019, 11:04
Bun sosul alb, cu ciuperci!
la 20.05.2019, 11:15
Nu-i așa, Merișor...? Și nouă ne place foarte mult...! Mulțumesc frumos pentru apreciere!

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking