Supa de ceapa

Postat de simona72 in Supe
13 Dec 2018 | 15020 vizualizari
Supa de ceapa

Supa de ceapa este o reteta frantuzeasca. Pe mine m-a intrigat titlul. Cum adica o supa de ceapa? Ce poate sau cum poate sa fie o supa din ceapa?? Ei bine, raspunsul cred ca e cam asa: sa nu te indoiesti de gastronomia frantuzeasca. Am urmarit cateva retete pe internet si mi-am format o parere despre ea. L-am urmarit si pe chef Raymod Blanc si nerabdarea de a face supa a fost si mai mare. Desigur ca sta si o poveste in spatele supei, dar, nu sunt eu in masura sa v-o spun… Ce pot sa fac este sa va spun impresiile mele… Supa de ceapa este wooow!! Este o surpriza, dar una placuta.Traditional ea se serveste intr-un vas termorezistent sub forma de olita. Eu nu am avut forma respectiva, dar am avut un alt vas dragut potrivit pentru cuptor. Pentru ca este o supa care se mananca neaparat calda/fierbinte, este potrivita pentru sezonul actual, iarna. Este o supa dulce, asta datorita cepei si care se serveste neaparat cu paine gratinata cu cascaval, sau o branza fondanta, din cea frantuzeasca. Daca v-am facut curiosi, urmariti reteta…

Ingrediente

  • Ingrediente pentru 4 portii:
  • 500 gr ceapa alba(se pune aproximativ 100 gr ceapa /portie)
  • 3 graunti de usturoi
  • 1,5 litri supa de vita
  • 200 ml vin demidulce
  • 50 gr unt
  • 2-3 linguri ulei de floarea soarelui sau de masline
  • Sare si piper proaspat rasnit
  • 1 lingura zabar brut(sau zahar alb)
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • 2 linguri faina alba(optional)
  • 4 felii de paine taraneasca cu seminte
  • Branza chedar si branza brie pentru gratin

Mod de preparare

Eu am inceput supa de ceapa cu supa de vita. Se poate folosi orice alta supa, de pui, oase sau legume. Am folosit un os de vita cu maduva, morcovi, radacina de patrunjel, telina. Am pus totul la fiert in oala sub presiune pentru o ora. Am strecurat si folosit doar zeama de supa.

In oala in care faceti supa de ceapa, se pune untul si uleiul. Se lasa sa se incinga. Ceapa se curata si se taie pestisor. Se caleste ceapa la foc mic pana devine moale si translucida. Se adauga cate 1 polonic mic de supa si se continua calirea. Cand supa de pe ceapa scade, se completeaza cu supa de vita. Se repeta procedeul de 2-3 ori, iar la final se adauga vinul. Se adauga zaharul brut (eu il folosesc pentru culoare si gust), usturoiul taiat feliute si se lasa sa se caramelizeze zaharul cateva minute. Se adauga cu aproximatie 1 litru supa de vita, se lasa sa fiarba 10-15 minute.

Smantana rece pentru gatit se amesteca cu faina cu un tel sa nu se formeze cocoloase. Se adauga 1-2 polonice de supa fierbinte, se amesteca si se adauga la restul de supa din oala. Se lasa sa dea un clocot. Se asezoneaza cu sare si piper proaspat rasnit.

Feliile de paine se pun intr-o tava cu hartie de copt. Peste paine se pune branza chedar rasa si felii de branza brie. Se da la cuptor pana painea devine crocanta si branza s-a topit.

Se pregatesc vase termorezistente pentru supa. Se pune cate un polonic de supa in fiecare vas, se adauga cate o felie de paine gratinata si se completeaza cu supa de ceapa. Este bine sa nu umpleti vasul pana sus cu supa, sa lasati spatiu pentru ca in cuptor va incepe sa bolboroseasca. Se da la cuptorul incins la 180 grade C, pentru 15 minute. Se serveste supa fierbinte…gustul nu vi-l pot descrie J))

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa de ceapa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Supa delicioasa de ciuperci brune cu branzeturi

Postat de Constelatialeu

Supa delicioasa de ciuperci brune cu branzeturi

Iata cum se prepara Supa delicioasa de ciuperci brune cu branzeturi Am pus la fiert morcovul, ardeiul, ceapa uscata, ceapa verde si rosiile cherry, binenteles dupa ce le-am curatat , spalat si...

Citeste continuarea

Reteta de Chupe de camarones- supa peruana de creveti, reteta nr.46 din Best soups in the World

Postat de Ksenya

Reteta de Chupe de camarones- supa peruana de creveti, reteta nr.46 din Best soups in the World

Iata cum se prepara Reteta de Chupe de camarones- supa peruana de creveti, reteta nr.46 din Best soups in the World Intr-o oala incapatoare, incalzim uleiul la foc mediu. Adaugam ceapa si sotam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.12.2018, 19:26
Îmi tot propun să încerc și eu...Îmi plac supele, așa că sunt curioasă în privința acesteia...!
la 13.12.2018, 19:27
la 13.12.2018, 19:29
Rodica, eu cred ca ai sa fi surprinsa, placut
la 13.12.2018, 19:29
Multumesc!
la 13.12.2018, 19:53
Mulțumesc, Simona! Sigur voi încerca, într-o zi, pentru că suntem fani supe și ciorbe...

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking