Supa de rosii cu taitei lenesi (turnatei)

Postat de RODIMUR in Supe
27 Aug 2020 | 5253 vizualizari
Supa de rosii cu taitei lenesi (turnatei)

Am văzut zilele trecute pe net o supă de roșii a Ginei Bradea și mi-am amintit de îndată că o mătușă de-a mea făcea o mâncare similară. Pe noi ne amuza când spunea că este o supă cu ”tăiței leneși” iar ea ne-a explicat că de fapt nu tăițeii sunt leneși, ci gospodina, care a găsit o modalitate de a fi mai expeditivă. În fapt sunt niște tăiței care se fac rapid și popular li se mai zice ”turnăței” pentru că sunt ”turnați” în supă printr-un poș, sau o pungă decupată într-un colț. Evident, n-am stat pe gânduri și am făcut rapid o supă de roșii, care se potrivește foarte bine cu acest gen de tăiței rapizi, care de fapt pot fi făcuți / ”turnați” și în alte supe... Tăițeii pot fi făcuți mai lungi, sau mai scurți, mai subțiri, sau mai groși, dar eu am ales să-i fac mai ”umflăței” și tare buni, consistenți și gustoși au fost în supa dulce acrișoară de roșii...!  Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.

Ingrediente

  • 4-5 roșii mari, bine coapte
  • 1 ceapă galbenă
  • 2 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 ardei gras mini roșu
  • 1 ardei gras mini galben
  • sare
  • piper (boabe și măcinat)
  • cimbru
  • 1 linguriță de zahăr tos
  • 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • Pentru ”turnăței”:
  • 2 ouă
  • sare
  • 4 linguri încărcate de făină albă

Mod de preparare

Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se lasă întregi.

Se curăță rădăcinoasele (morcovii și pătrunjelul) se spală, se taie în bucăți mari și se pun la fiert, cu ceapa întreagă și cățeii de usturoi, în 3 litri de apă rece. Se mai adaugă câteva boabe de piper și când se formează spumă, se culege și se aruncă.

Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie rondele și se adaugă în oala de supă, după ce rădăcinoasele au fiert 10 minute.

Se spală roșiile, se decojesc (natural, dacă sunt bine coapte, sau după o prealabilă opărire).

Se taie roșiile în sferturi, după care se dau prin blender, până ce se transformă în pastă și se adaugă în oala de supă.

Pentru ”turnăței” se mixează două ouă întregi, cu un praf de sare. Se adaugă 4 linguri de făină albă, care se încorporează bine, ca să nu rămână cocoloașe.

Dacă ceapa și usturoiul au fiert, se scot cu o paletă din supă.

Se toarnă compoziția de ouă cu făină într-un poș, sau într-o pungă, ce se va decupa într-un colț.

Se diminuează focul de la aragaz și se toarnă tăiței (”turnăței”) cu poșul în supă (mai mari, sau mai mici, mai subțiri, sau mai groși, după cum se dorește).

Se mai lasă supa la fiert încă 8-10 minute, la foc mediu.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.

Când turnățeii sunt fierți (se verifică!) se condimentează supa, după gust, cu: sare, piper și cimbru și apoi se ia oala de pe foc. 

Se presară pătrunjel tocat, se pune capacul pe oală și după 10 minute ”de odihnă”, supa se poate servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa de rosii cu taitei lenesi (turnatei)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Supa cremoasa de rosii

Postat de Constelatialeu

Supa cremoasa  de rosii

Pentru inceput curatam pulpa de pui ,o punem sa fierba cu 2 lingurite de legume dehzidratate,sa avem cca 1/2 l supa.Rosiile le punem in apa clocotita ,ca sa putem sa le decojim.Ceapa o curatam si...

Citeste continuarea

Supa italiana cu perisoare, orzo si cavolo nero

Postat de Satisfyyourcravings

Supa italiana cu perisoare, orzo si cavolo nero

Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius.  Morcovii se taie in bucati mari, ceapa se toaca marunt, usturoiul se piseaza. Se indeparteaza cotoarele de la cavolo nero si se taie...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.08.2020, 01:41
imi place mult asemenea supa . Draguta denumire data taiteilor
la 28.08.2020, 08:04
Buna!
la 28.08.2020, 09:45
la 28.08.2020, 09:46
Mulțumesc frumos, VI!
la 28.08.2020, 09:46
Mulțumesc frumos, Claudia!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking