Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se lasă întregi.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii și pătrunjelul) se spală, se taie în bucăți mari și se pun la fiert, cu ceapa întreagă și cățeii de usturoi, în 3 litri de apă rece. Se mai adaugă câteva boabe de piper și când se formează spumă, se culege și se aruncă.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie rondele și se adaugă în oala de supă, după ce rădăcinoasele au fiert 10 minute.
Se spală roșiile, se decojesc (natural, dacă sunt bine coapte, sau după o prealabilă opărire).
Se taie roșiile în sferturi, după care se dau prin blender, până ce se transformă în pastă și se adaugă în oala de supă.
Pentru ”turnăței” se mixează două ouă întregi, cu un praf de sare. Se adaugă 4 linguri de făină albă, care se încorporează bine, ca să nu rămână cocoloașe.
Dacă ceapa și usturoiul au fiert, se scot cu o paletă din supă.
Se toarnă compoziția de ouă cu făină într-un poș, sau într-o pungă, ce se va decupa într-un colț.
Se diminuează focul de la aragaz și se toarnă tăiței (”turnăței”) cu poșul în supă (mai mari, sau mai mici, mai subțiri, sau mai groși, după cum se dorește).
Se mai lasă supa la fiert încă 8-10 minute, la foc mediu.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.
Când turnățeii sunt fierți (se verifică!) se condimentează supa, după gust, cu: sare, piper și cimbru și apoi se ia oala de pe foc.
Se presară pătrunjel tocat, se pune capacul pe oală și după 10 minute ”de odihnă”, supa se poate servi.