Supa din rasol de vitel, cu galuste de gris

Postat de RODIMUR in Supe
16 Iul 2018 | 5732 vizualizari
Supa din rasol de vitel, cu galuste de gris

Provocarea GastroArt Pentru că sunt o adeptă a rețetelor și a savorilor de odinioară, nu puteam să nu răspund la această provocare ce se referă la un preparat care, oricât de vechi ar fi, este din cele preferate și adeseori pregătite de mine. Mie mi se pare că supa de rasol de vițel este una dintre cele mai rafinate și mai bune, prin consistența, savoarea aparte și limpezimea ei. Astăzi sunt persoane care nu numai că nu au preparat așa ceva, dar nici nu cunosc sensurile acestui cuvânt, deși au văzut, cu siguranță în galantare, la măcelărie, rasoale de porc, sau de vită. Dar rasolul nu este doar un sortiment de carne de bovine, sau porcine, ci și un fel de mâncare preparată prin fierberea cărnii de porc, de vită, sau a peștelui. Poate că deteriorarea sensurilor acestui cuvânt a venit și de la conotațiile negative ale expresiei "a da rasol" ("a face ceva de mântuială, în grabă") sau a verbului "a rasoli" (cu același sens). Prin extensie, de aici a mai apărut și cuvântul "rasoleală", adică "ceva făcut de mântuială, superficial". Se pare că aceste cuvinte negative au ținut oamenii la distanță de un preparat foarte gustos, care merită un loc aparte în bucătăria noastră.  Eu știu această rețetă de la mămica, nu din cărți și de fiecare dată prepar numai rasol de vițel. Pentru că această carne are un gust foarte bun și este sănătoasă. Când fac supă de rasol, cu un efort minim am și felul principal la masă, cu legumele fierte. De sărbători, sau la evenimente importante cumpăr rasol de vițel din care fac supă, iar carnea o mărunțesc pentru salata boeuf. De obicei făceam supa de rasol cu tăiței de casă, dar în ultimul timp fac mai ales găluște de gris, moi și pufoase, care primesc un gust foarte bun de la supa în care a fiert multă carne de vițel. Pentru o supă bună și consistentă, cantitatea de carne trebuie să fie considerabilă. Carnea trebuie să fiarbă suficient, pentru a se frăgezi, iar în final, supa trebuie să fie limpede. Obișnuiesc să adaug în supă și măduva, pentru a o face mai onctuoasă și mai gustoasă, dar nu este obligatoriu ca toată lumea să facă la fel. Am preparat această supă, așa cum fac de obicei. De altfel, pe acest site am mai postat anul trecut o supă de rasol, dar cu tăiței de casă, așa cum făceam pe vremea aceea... https://www.bucataras.ro/retete/supa-din-rasol-de-vita-cu-taitei-de-casa-83170.html Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă, iar carnea va fi prezentată într-o rețetă viitoare.

Ingrediente

  • 1,300 Kg de rasol de vițel (cu os)
  • 4 cartofi roz
  • 4 morcovi
  • 3 pătrunjei
  • 1/2 țelină
  • 1 ceapă
  • 4 căței de usturoi
  • sare
  • boabe de piper
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • Pentru găluștele de gris:
  • 3 ouă
  • 9 linguri de gris
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Carnea se curăță de pielițele nedorite, se spală bine cu apă călduță și apoi se pune la fiert cu 4 litri de apă rece, mai întâi la foc iute, până ce începe să fiarbă. Se adună spuma  care se ridică la suprafață, în cantitate mare și se lasă oala la fiert, la foc mediu, până ce carnea poate fi înțepată ușor cu furculița. Când apa scade, se adaugă alta, fierbinte.

Între timp se curăță legumele, se spală bine și se pregătesc pentru a fi puse la fiert, cu supa.

Când carnea a fiert și este moale, se recuperează și se scoate de pe os, iar supa se strecoară printr-o sită deasă, prevăzută cu un tifon. Se adaugă în oala cu supă toate legumele pregătite din timp și boabele de piper. Se dă oala la fiert, la foc iute.

Între timp se pregătește pătrunjelul tocat și compoziția pentru găluște. Când legumele sunt fierte, se recuperează din supă, pentru a fi servite cu carnea fiartă și se fac găluștele de gris. La o oală de 4 litri sunt suficiente găluște din 3 ouă. Pentru fiecare ou se adaugă 3 linguri mari de gris. Se mixează bine ouăle, se condimentează cu sare și piper și se adaugă apoi grisul. Compoziția pentru găluște trebuie să fie bine legată, să nu curgă ușor din lingură, dar să nu fie nici prea densă.

Se oprește focul de la oala cu supă, se umezește lingura și se lasă găluștele ușor în supă. De fiecare dată, umeziți în supă lingura, ca să nu se lipească de ea compoziția de găluște.

După ce s-a terminat compoziția de găluște, se aprinde din nou ochiul de la aragaz și se dă oala la fiert, la foc mediu, pentru 7-8 minute. Spre sfârșit, se micșorează flacăra de la aragaz și se acoperă parțial oala, cu un capac, pentru ca găluștele să mai fiarbă înăbușit încă 2-3 minute. Astfel, ele vor deveni mai pufoase. Se adaugă apă fierbinte, dacă supa scade prea mult.

Când găluștele au fiert, se adaugă sare și piper, după gust, se presară pătrunjel tocat, se acoperă oala cu un capac și după 10-15 minute, supa de rasol poate fi servită.

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa din rasol de vitel, cu galuste de gris" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (39)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Supa crema de conopida si cartof

Postat de Constelatialeu

Supa crema de conopida si cartof

Mai intai pregatim toate ingredientele sa le avem la indemana. Curatam cartofii , ceapa, usturoiul, le spalam si apoi le taiem, cartofii cubulete mai mici, ceapa si usturoiul marunt, iar ardeiul...

Citeste continuarea

Supa crema de dovleac cu ghimbir servita cu grisine in sunculita crud uscata

Postat de merisor67

Supa crema de dovleac cu ghimbir servita cu grisine in sunculita crud uscata

Mai întâi curățăm legumele, le tocăm grosier, le punem într-un vas și le acoperim cu apă. Adăugăm și o linguriță de sare și punem vasul la foc mediu,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.07.2018, 23:56
Ai dreptate , Rodica Rasolul de vita este cel mai gustos . Si eu il prefer
la 17.07.2018, 00:05
Dacă suntem mai mulți de aceeași opinie, asta înseamnă că adevărul este exact așa cum susținem noi...
la 17.07.2018, 07:59
frumoasa prezentare! Felicitari!
la 17.07.2018, 08:01
Imi place mult!
la 17.07.2018, 09:46
foarte buna

Vezi toate comentariile (39)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking