Supa-crema de cartofi si telina, cu crutoane

Postat de RODIMUR in Supe
1 Iul 2018 | 3240 vizualizari
Supa-crema de cartofi si telina, cu crutoane

De obicei fac supa-cremă numai din cartofi, în post și o servim cu crutoane. De această dată am făcut-o și cu țelină, de frupt, adică am adăugat și smântână, iar rezultatul a fost foarte bun. Iar dacă alte supe-cremă le mai servesc și cu friganele, de această dată, am făcut numai crutoane, rumenite frumos în cuptor, ca de obicei. Pentru că supa este suficient de onctuoasă, de la smântână, nu mai sunt recomandate friganelele prăjite în ulei. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 3 litri de supă-cremă.

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi albi
  • 1 țelină mare
  • 1-2 cepe
  • 3-4 căței de usturoi
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • ulei de floarea soarelui, pentru călit ceapa și usturoiul
  • 200 ml de smântână grasă
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • Pentru servit:
  • crutoane rumenite la cuptor

Mod de preparare

Se curăță cartofii și țelina, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, la foc iute, cu 3-4 litri de apă. Se spumuiește, când este cazul și se completează cu apă caldă, în cazul în care scade prea mult.

Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc, la foc mic și în ulei suficient, până ce se înmoaie.

Se curăță usturoiul, se taie mărunt și se călește de asemenea, peste ceapă.

Când cartofii și țelina au fiert foarte bine, se scurg de apa în care au fiert (care se păstrează!) și se pasează. Se adaugă ceapa și usturoiul (după ce s-au călit) se subțiază cu zeama în care au fiert și apoi amestecul se trece printr-o sită deasă. Se pune oala cu supă la fiert din nou, la foc mediu. 

Smântâna se subțiază cu apă caldă și se adaugă în oala cu supă. Se completează cu apă caldă, dacă este cazul și se mai dau încă două-trei clocote. Se condimentează cu: sare, piper și cimbru și după încă două-trei minute se oprește focul de la aragaz, se pune capacul pe oală și se lasă supa "să se odihnească" încă 15 minute.

Între timp se rumenesc crutoanele în cuptor, întorcându-le pe toate fețele.

Se alege, se spală și se taie mărunt frunzele de pătrunjel.

După ce supa "s-a odihnit" timp de 15 minute, se servește caldă, cu pătrunjel tocat și crutoane.

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa-crema de cartofi si telina, cu crutoane" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Supa de pui cu crutoane din gris

Postat de Lia1

Supa de pui cu crutoane din gris

SUPA Punem pulpele spalate in apa rece cu sare si la primul clocot, cand se ridica toata spuma la suprafata, aruncam apa. Le punem la fiert in apa curata impreuna cu morcovii (daca e prea mare...

Citeste continuarea

Supa de legume pasate, cu ceapa rosie si crutoane

Postat de RODIMUR

Supa de legume pasate, cu ceapa rosie si crutoane

Se curăță și se spală legumele (cartofii, morcovii, pătrunjeii, pastârnacii și țelina) se taie cubulețe și se pun la fiert, la foc iute. Între timp, se curăță ceapa, se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.07.2018, 15:55
la 02.07.2018, 16:05
Foarte gustoasa trebuie sa fie!
la 02.07.2018, 16:58
la 02.07.2018, 17:31
Mulțumesc frumos, Mimi! Într-adevăr, e foarte bună...!
la 02.07.2018, 17:31
Mulțumesc, Daniela!

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking