Tarta cu lamaie

Postat de simona72 in Prajituri
27 Dec 2016 | 3741 vizualizari
Tarta cu lamaie

Pare banal?? Eu va spun ca nu e chiar asa! Cu o singura muscatura aceasta tarta va aduce o explozie de arome. Lamaia parfumata isi joaca rolul perfect in acest desert. Dulcele poate fi unul de toata ziua, de duminica dar si de sarbatoare. Va permite sa va jucati cu aluatul, cu formele, culorile. In felul acesta ceea ce vi se parea banal la inceput poate devenii diferit pe parcurs…

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 100 gr unt gras
  • 50 gr zahar brut(sau alb)
  • 180 gr faina
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 1-2 linguri apa rece(daca mai este nevoie)
  • Pentru crema:
  • 4 oua
  • 4 lamai
  • 150 gr zahar alb (daca se foloseste zahar brut automat crema va iesi putin mai inchisa la culoare)
  • 200 ml smantana pentru frisca(smantana lichida, nu din cea fermentata)
  • Pentru toping:
  • 150 gr zmeura (congelata am folosit eu)
  • 2 linguri peltea de fructe(sau zahar)

Mod de preparare

Pentru aluat: aveti nevoie de unt gras, calitativ, de la frigider. Se taie untul in cuburi, se pune in bolul robotului de bucatarie. Se adauga faina, zaharul, praful de sare. Se mixeaza cateva secunde, pana aluatul devine nisipos. Se adauga oul batut, se mixeaza pentru alte cateva secunde pana aluatul incepe sa se desprinda de pe peretii vasului. Daca acest lucru nu se intampla se adauga una sau doua linguri apa rece. Se aduna aluatul intr-o bila, se pune in folie alimentara si se da la frigider pentru 30 minute.

Aceasta este varianta rapida si usoara, cand folositi un robot de bucatarie. Desigur ca puteti sa faceti aluatul si cu mainile: se pune faina, untul, zaharul, sarea intr-un castron. Cu varfurile degetelor framantati pana obtineti aspectul nisipos. Adaugati oul batut, eventual apa rece pana aluatul incepe sa se lege.

Pe masa usor infainata se intinde aluatul intr-o foaie subtire. Ii dati forma rotunda sau dreptunghiulara, depinde ce forma folositi. Rulati foaia pe sucitor si o puneti in tava de tarte unsa cu putin unt. Se taie aluatul in exces. Se coace in orb timp de 30 minute, primele 15 minute la 180 grade apoi la 170 grade. Adica: peste aluat se pune o bucata de hartie de copt mototolita bine dinainte intre palme. Se pun bile speciale sau boabe de fasole. In felul acesta coacem aluatul simplu, fara crema…

Pentru crema: de preferat se folosesc lamai bio, daca nu avem se spala bine lamaile cu un burete abraziv cu apa si bicarbonat. Se sterg cu un prosop, se rade coaja de la trei lamai. Intr-o craticioara se pune zeama de la cele 4 lamai. Se pune pe foc si se lasa pana lichidul scade la jumatate, apoi se lasa sa se raceasca complet. Intr-un castron ouale se bat lejer cu un tel tip para impreuna cu zaharul, pana se incorporeaza complet ingredientele. Se adauga coaja rasa si smantana. La final se adauga si zeama de lamaie racita. 

Dupa ce aluatul a stat cele 30 minute la cuptor, se indeparteaza hartia de copt cu bilele speciale sau fasolea(o refolosesc de fiecare data). Se adauga crema de lamaie, se da tarta la cuptorul incins la 150 grade si se lasa 20-25 minute. Eu am lasat 25 minute si a fost putin cam mult. 20 erau suficiente. Este coapta in momentul cand nu mai tremura, dar sa nu apara crapaturi la suprafata…la mine au fost cateva, semn ca erau suficiente 20 minute… Se lasa sa se raceasca complet apoi se serveste simpla sau cu topingul preferat…eu am folosit zmeura: se pune zmeura si pelteau sau zaharul la foc mic. Cand aceasta este fiarta se strecoara printr-o sita fina. Se lasa sa se racesaca si se foloseste ca atare…

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta cu lamaie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de tarta cu crema de vanilie banane si frisca

Postat de gaby_d

Reteta de tarta cu crema de vanilie banane si frisca

Iata cum se prepara Reteta de tarta cu crema de vanilie banane si frisca Crusta tarta  Pune intr-un bol untul rece, taiat cuburi, faina, zaharul si sarea. Amesteca cu...

Citeste continuarea

Reteta de tarta cu lamaie

Postat de Constelatialeu

Reteta de tarta cu lamaie

Iata cum se prepera Reteta de tarta cu lamaie Eu am folosit 3 forme, doua mai mici si una mai maricica din aluminiu ( nu stiu diametrul). E de preferat sa aveti forme de tarta cu fund detasabil...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.12.2016, 12:54
la 27.12.2016, 12:57
buna buna
la 27.12.2016, 13:03
sa-mi dai si mie
la 27.12.2016, 13:04
si eu vreau
la 27.12.2016, 13:05
Delicioasa!

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking