Tarta-placinta tropeziana

Postat de ctlina in Dulciuri
30 Iul 2016 | 3944 vizualizari
Tarta-placinta tropeziana

RETETA 300 ! Va propun o reteta foarte celebra in regiunea Provence din Franta. A fost adusa de un cofetar polonez Alexandre Micka care in 1950 a decis să deschidă o brutărie în orasul Saint-Tropez. El a adus cu el o reteta de briosa poloneza si reteta de crema a bunicii sale. A facut acesta tarta si a pus-o la vanzare in brutarie. În 1955, Roger Vadim turna la Saint Tropez celebrul filml Et Dieu créa la femme ("Și Dumnezeu creă femeia"). Alexandre Micka a fost solicitat sa pregateasca masa pentru intreaga echipa. Printre alte retete el a facut si aceasta plăcintă care a fost foarte apreciata. Brigitte Bardot chiar  i-a sugerat s-o numeasca "plăcintă de Saint-Tropez". El a optat pentru numele de "TROPEZIANA" si a depus imediat licenta si brevetul acestei retete. http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/07/tarta-placinta-tropeziana.html

Ingrediente

Pentru aluat :

  • 2 linguri de drojdie uscata
  • 250 g de făină
  • sare 1 vârf de cuțit
  • 10 cl de lapte cald
  • 1 ou
  • 40 g de zahăr
  • 2 lingurite apa de flori de portocale
  • 50 g unt moale
  • 1 gălbenuș de ou
  • zahăr perla pentru decorat

Pentru crema:

  • 1 ou + 1 gălbenuș de ou
  • 30 g de unt
  • 1/2 pastaie de vanilie
  • 50 g de zahăr
  • 25g amidon de porumb -Maizena
  • 10 cl smântână lichida
  • 50 cl lapte
  • 1 linguriță de apa de flori de portocal

Mod de preparare

Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de lapte caldut, o lingura de zahar si 2 linguri de faina.

Lasam sa-si dubleze volumul .

In castronul unde formam aluatul punem faina, maiaua, zaharul, oul, sarea si apa de flori de portocale. Amestecati si incorporati laptele ramas. La final adaugam untul moale si framantam cca 10-15 minute. Acoperim si lasam sa creasca 2-3 ore.


Se prepară crema:

Se lasă ouăle și untul la temperatura camerei, timp de 30 de minute.

Se pune la-ncălzit laptele.

Taiem pastaia de vanilie in lungime, scoatem semintele si le depunem in lapte.

Bateti oul, gălbenușul de ou cu zahărul și amidonul de porumb. 

Varsati deasupra laptele fierbinte, amestecand in continuu cu telul.

Se pune compozitia la foc mic amestecand mereu ca sa nu se prinda de fund, pana cand crema se ingroasa.Se ia de pe foc si se-ncorporeaza untul bine.

Se rastoarna crema intr-o tava si se pune un film alimentar la suprafata.

Se lasa sa se raceasca iar apoi se pune la frigider pentru cateva ore.

 

Se degazează aluatul si se intinde in forma de cerc.

Se pune pe hartie de copt intr-o forma circulara detasabila si se lasa sa creasca inca 1 ora.

Se incalzeste cuptorul la 180 ° C,

Se indeparteaza forma si se unge brioșa cu galbenus de ou.

Se presara deasupra zahar perla.

Se dă la cuptor timp de 15 minute sau până când este bine rumenita. Se scoate pe un gril si se lasa sa se raceasca.

Se taie briosa in 2.

Mixam smantana rece intai usor, apoi la viteza mai mare pana obtinem o frisca care se tine bine.

Incorporam frisca in crema de vanilie amestecand usor de sus in jos.

Cu ajutorul unui posh umplem briosa cu crema.

Dati la rece 2-3 ore.

Serviti !

Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta-placinta tropeziana" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Desert pasca cu ciocolata si branza, fara zahar

Postat de rocsi_1612

Desert pasca cu ciocolata si branza, fara zahar

Aluatul: Ciocolata cu laptele le puneti la topit, apoi lasati sa se racoreasca. Intr-un vas puneti untul de la temperatura camerei, oul si indulcitorul, le mixati. Adaugati amestecul de...

Citeste continuarea

Muffins cu pepite de ciocolata si vanilie

Postat de comanligia

Muffins cu pepite de ciocolata si vanilie

Se incinge cuptorul la 180°. Se topeste untul si se lasa la racit. Intr-un bol se amesteca toate ingredientele uscate faina,zaharul,fraful de copt si pepitele de ciocolata. In alt bol...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.07.2016, 21:18
la 30.07.2016, 21:20
ce reteta faine aduci tu!
la 30.07.2016, 21:35
la 30.07.2016, 22:12
la 30.07.2016, 22:21
Ce buna trebuie sa fie! Felicitari pentru cele 300 de retete deosebite care ne duc in zone diferite ale lumii! La cat mai multe asemenea retete!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking