Tarte Tatin

Postat de Sylvia in Prajituri
31 Oct 2011 | 8268 vizualizari
Tarte Tatin

Aceasta tarta de mere este celebra si reprezinta un simbol in gastronomia franceza, in ziua de azi exista o multime de derivatii ale aceste tarte clasice cu mere, avem tarte tatin cu fructe confiate, avem tarte tatin sarate de toate dimensiunile si toate formele. Povestea acestei tarte este chiar amuzanta, numele ei vine de la cele doua surori Tatin, Stéphanie (1838-1917) et Caroline Tatin (1847-1911) care detineau un restaurant, care exista si astazi « hôtel-restaurant Tatin », situat in fata garii din Sologne. Intr-o duminica dimineata , in timp ce preapara o tarta , una dintre surori arde tarta si avand intentia de a recupera compozitia aseaza umplutura de mere intr-o tava si o acopera cu o foaie de tarta. Rezultatul este excelent si mult apreciat de vanatorii care erau clientii de baza ai restaurantului astfel incat tarta iesita din “greseala ” devine emblema restaurantului si una dintre emblemele gastronomiei franceze, daca gustati tarta veti intelege de ce, merele au o cu totul ata textura caramelizate in avans, tarta de deasupra ramane crocanta dar imbibata cu aroma merelor…. o minunatie. Concluzia o trageti singuri in viata lucrurile simple iesite din hasard devin adesea emblematice … sau poate ca e ceva mai mult decat atat, pasiunea pentru arta culinara nu are limite, mereu alte cautari, alte experiente, alte incercari, chiar atunci cand cautam sa dregem un esec … pot sa ne aduca lucruri nemaipomenite. Eu am tras o concluzie mai particulara, care reiese si din acest simplu fapt ca si din o multime de alte experiente : nu ceea ce facem in viata ne da definitia de Oameni ci CUM facem ceea ce facem in viata, orice lucru marunt ar fi el ne da definitia de Oameni. Lucru facut cu pasiune, cu abnegatie, cu responsabilitate si cautand mereu o imbunatatire ne defineste, fie ca suntem avocati, arhitecti, bucatari, invatatori … am avut ocazia sa cunosc cateva meserii si in viata si sa interferez cu sute daca nu mii de oameni si pot sa spun ca am intalnit oameni dfeosebiti care schimbau lumea cu un graunte mic de noutate in orice domeniu s-ar fi aflat ei… dar sa revenim la tarta noastra .

Ingrediente

  • Avem nevoie
  • 1,5 pana la 2 kg de mere,
  • o foaie de tarta ( reteta originala e cu foaie de tarta brisée/ sfaramicioasa, cu unt dar eu prefer insa aceasta tarta cu aluat de foietaj asa ca am folosit acest aluat ),
  • 150-200 grame de zahar in functie de cat de dulci sunt merele
  • 100 grame de unt.

Mod de preparare

 Merele se curata si se taie in 8 parti, eu lem taiat cu aparatul de decupat mere care scoate si cotorul. Se caramelizeaza intr-o tigaie mai adanca untul cu zaharul si apoi se adauga merele si optional putina scortisoara. Se lasa sa mijoteze la foc mic 10-15 minute, incercand sa amestecam cat mai putin posibil si ajutand apa daca observam ca scade sucul dar in general merele nu pun aceasta problema. Reteta de baza era cu caramelizarea merelor in cuptor dar in ultima vreme s-a optat pentru caramelizarea merelor intr-o tigaie asa controland mult mai bine temperatura si rotind merele le asiguram o caramelizare uniforma si omogena.

 Se aseaza merele intr-o tava tapetata cu unt. Se invelesc apoi cu o foaie de tarta, cu grija ca marginile sa inveleasca bine interiorul tartei.  Se coace tarta la 200-210 grade pentru 15-20 minute la jumatatea cuptorului cu o tava de protectie sau un covor de silicon sub tava cu tarta . Dupa ce o scoatem o lasam 2-3 minute si o intoarcem cu grija pe un platou. Avem in fata ochilor un rezultat apetisant si va asigur ca dupa ce o veti gusta veti reface reteta din nou si din nou ….

Daca ti-a placut reteta noastra "Tarte Tatin" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (36)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tarta Tatin cu gutui

Postat de vio_dreams

Tarta Tatin cu gutui

Intr-o craticioara caramelizam zaharul si adaugam apoi untul. amestecam pana se omogenizeaza. Curatam gutuile si le taiem feliute. Le punem in sosul caramel, adaugam scortisoara si lasam pe foc...

Citeste continuarea

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

Postat de Bucataras

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

1. Curata si scobeste merele in interior pentru a inlatura samburii; 2. Taie-le apoi pe jumatate si pune-le intr-un bol. Stropeste-le cu fresh de lamaie ca sa nu oxideze. 3. Pune zaharul in...

Citeste continuarea

Comentarii

la 31.10.2011, 21:45
Esti dulce foc
la 31.10.2011, 21:51
frumoasa si delicioasa tarta
la 31.10.2011, 21:53
frumoasa povestea si incantatoare tarta
la 31.10.2011, 22:14
buna buna
la 31.10.2011, 22:17
Sylvia, stii ca imi place sa citesc povesti de acest fel si chiar m-ai inveselit! cat priveste gustul merelor caramelizate, e asa com zic eu:''din ce mananci, tot ai mai manca''!

Vezi toate comentariile (36)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking