Tocana de fasole verde pentru iarna

Postat de merisor67 in Conserve
11 Sep 2015 | 15132 vizualizari

Din vremuri vechi, gospodinele isi conservau legumele din propria gradina, pentru a le savura iarna, mai cu seama in timpul postului. Metodele de conservare erau fierberea acestora in baie de apa si mult ulei, pana cand uleiul se ridica la suprafata. De baza pentru conservarea lor erau uleiul si sarea. Trebuiau sarate foarte mult, iar uleiul sa fie in strat de doua degete deasupra acestora, formand astfel o bariera impotriva mucegaiului. Ulterior a aparut metoda aspirinei ca si conservant, metoda care se foloseste si astazi, in general in proportie de o aspirina la litrul de lichid, sau la kilogramul de materie solida. Eeeeeh, apoi au aparut conservantii, multcontroversatele E-uri de care e greu sa ne ferim, pentru ca se gasesc in orice preparat din comert. Eu nu folosesc niciuna din metodele mai sus mentionate pentru a-mi conserva legumele ci doar le fierb cu putina sare si putin ulei, le asez apoi in borcane sterilizate, le capsez si le mai las cateva minute la cuptor sau, dupa caz, fierb borcanele la bain-marie. Legumele astfel conservate se pastreaza foarte bine si doi ani, in functie de locul unde sunt depozitate(in beciuri sau camari intunecoase si racoroase). Imi amintesc de vremea cand eram eu copil, iar borcanele nu aveau capace, exista o folie pe care o asezam la gura borcanului, intinsa bine si o legam cu elastic. Am vazut ca si acum se mai foloseste acea folie, pusa chiar peste capacul borcanului, pentru a fi siguri ca nu rasufla nimic din interior :)

Inapoi la reteta

Comentarii (26)

la 11.09.2015, 15:06
Pup fete dragi, multumesc frumos!
la 11.09.2015, 15:25
la 11.09.2015, 15:36
Harnicuta !
la 11.09.2015, 15:41
Așa hărnicuțo,umple cămara cu bunătăți !
la 11.09.2015, 18:52
la 11.09.2015, 20:14
la 11.09.2015, 21:48
Pai cu ani in urma suportam mai bine prajelile, mancarea cu mult ulei, acum folosim tot mai putin, ca nu ne mai prieste. Si noi la zacusca am pus tare putin ulei. Bravo pentru reteta
la 11.09.2015, 23:04
Ce harnicuta esti!
la 11.09.2015, 23:14
Multumesc, dragilor!
la 14.09.2015, 12:24
Ce buna ... si ce frumoase sunt borcanele
la 14.09.2015, 14:32
O bunatate de tocanita!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking