Tocana de fasole verde pentru iarna
Postat de merisor67 in Conserve 11 Sep 2015 | 15163 vizualizari
Din vremuri vechi, gospodinele isi conservau legumele din propria gradina, pentru a le savura iarna, mai cu seama in timpul postului.
Metodele de conservare erau fierberea acestora in baie de apa si mult ulei, pana cand uleiul se ridica la suprafata.
De baza pentru conservarea lor erau uleiul si sarea.
Trebuiau sarate foarte mult, iar uleiul sa fie in strat de doua degete deasupra acestora, formand astfel o bariera impotriva mucegaiului.
Ulterior a aparut metoda aspirinei ca si conservant, metoda care se foloseste si astazi, in general in proportie de o aspirina la litrul de lichid, sau la kilogramul de materie solida.
Eeeeeh, apoi au aparut conservantii, multcontroversatele E-uri de care e greu sa ne ferim, pentru ca se gasesc in orice preparat din comert.
Eu nu folosesc niciuna din metodele mai sus mentionate pentru a-mi conserva legumele ci doar le fierb cu putina sare si putin ulei, le asez apoi in borcane sterilizate, le capsez si le mai las cateva minute la cuptor sau, dupa caz, fierb borcanele la bain-marie.
Legumele astfel conservate se pastreaza foarte bine si doi ani, in functie de locul unde sunt depozitate(in beciuri sau camari intunecoase si racoroase).
Imi amintesc de vremea cand eram eu copil, iar borcanele nu aveau capace, exista o folie pe care o asezam la gura borcanului, intinsa bine si o legam cu elastic.
Am vazut ca si acum se mai foloseste acea folie, pusa chiar peste capacul borcanului, pentru a fi siguri ca nu rasufla nimic din interior :)
Inapoi la reteta
|