Se curăță ciupercuțele de pielițele de pe pălărioare și de lamele, după care se spală în câteva ape. Pentru a le curăța foarte ușor, se rupe mai întâi piciorușul ciupercuței și se curăță, apoi se taie pălărioara în două și cu un cuțitaș fin se desprinde pielița, de la margine, spre mijloc.
Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se taie mărunt, după care se călește puțin în ulei, la foc mic.
Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin.
După ce ați spălat bine ciupercuțele curățate, se feliază și se pun la fiert cu puțină sare. Apa de la primul clocot se aruncă, se clătesc ciupercuțele încă o dată și apoi se pun peste ceapa călită, cu 3 pahare de apă, să fiarbă înăbușit.
Se amestecă smîntâna cu făina și sarea (foarte puțină, pentru că ciupercuțele sunt deja puțin sărate, de la primul clocot), se subțiază cu puțină apă și când ciupercuțele sunt aproape fierte, se toarnă peste ele. Se amestecă apoi, din când în când, ca să nu se prindă de fundul cratiței și după câteva minute se oprește focul de la aragaz și se presară mărarul tăiat.
Se servește cu pireu de cartofi, sau ca garnitură la unele feluri de mâncare din carne.
Pentru pireu, se curăță cartofii, se spală bine, se taie cubulețe și se pun la fiert cu apă care să-i acopere și cu puțină sare. Când sunt fierți, se strecoară de apă, se pasează bine și se amestecă apoi cu untul și cu smântâna. Dacă mai este necesar se mai adaugă sare.