Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie grosier și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se pun, de asemenea, la călit, cu ceapa și usturoiul.
Se spală ardeii, se curăță de semințe și de cotoare, după care se taie julienne, sau rondele, destul de mari.
Când lichidul lăsat de roșii a mai scăzut puțin, se adaugă ardeii tăiați și se fierb la foc mic, înăbușit, până ce se înmoaie.
Între timp se spală dovleceii și se taie rondele. Cine vrea, poate să-i curețe în prealabil de coajă.
Când legumele călite s-au pătruns, se adaugă rondelele de dovlecei, un pahar de apă și sucul de roșii. Se continuă fierberea la foc mediu, înăbușit, până ce se înmoaie dovleceii și mai scade puțin sosul din oală.
Se aleg, se spală, se zvântă și se taie mărunt frunzele de pătrunjel.
Când dovleceii s-au înmuiat și sosul a mai scăzut puțin, se condimentează tocănița cu: sare, piper și cimbru. Se presară pătrunjel tocat și se ia oala de pe aragaz.
Se poate servi imediat, sau chiar și după ce s-a răcit.