Tocanita de urzici, cu mamaliguta

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
11 Mar 2020 | 4252 vizualizari
Tocanita de urzici, cu mamaliguta

Primul fel de mâncare preparat cu urzici, anul acesta, a fost această delicioasă tocăniță, cu mămăliguță caldă. Am preparat această tocăniță, la fel cum fac și cu celelalte, cu legumele tăiate grosier, căci nu este supă cremă, nici piure, nici pastă și gustul său a fost excelent. Un motiv să regretăm că s-a terminat prea repede...

Ingrediente

  • 350 grame de urzici fragede
  • 2 cepe galbene
  • 6 căței de usturoi
  • ulei de floarea soarelui, pentru călit
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 lingură de făină albă/amidon (opțional)
  • 100 ml de apă rece
  • Pentru servit:
  • mămăliguță

Mod de preparare

Urzicile se curăță cu mare atenție de impurități și se spală bine în 4-5 ape și apoi sub jet.

Se pune o oală cu 3 litri de apă sărată pe foc și când fierbe, se adaugă urzicile.

Cât timp fierb urzicile, se curăță cepele și usturoiul, se spală și se taie grosier.

Se călește mai întâi ceapa în ulei suficient și la foc mic, după care se adaugă și usturoiul  feliat.

După ce s-a înmuiat și usturoiul, se adaugă urzicile fierte, scurse de apă și tăiate grosier. 

Se călesc legumele la foc mic, înăbușit, cu 100 ml de apă.

Se subțiază făina albă (sau amidonul alimentar) cu 100 ml de apă, se omogenizează, ca să nu rămână cocoloașe și se adaugă în cratiță, când tocănița de urzici a scăzut și este aproape gata. 

Se mai lasă tocănița la foc mic, ca să mai scadă lichidul și să se lege, timp de 4-5 minute, amestecând în vas, ca să nu se prindă de fundul cratiței.

Se condimentează cu; sare, piper și cimbru, după care se ia cratița de pe foc și tocănița se poate servi deja, cu mămăliguță caldă, preparată între timp.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocanita de urzici, cu mamaliguta" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (27)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Mancare delicioasa de urzici cu mamaliguta, reteta video

Postat de Bucataras

Mancare delicioasa de urzici cu mamaliguta, reteta video

Urzicile proaspete trebuie scuturate bine, spalate in mai multe ape, apoi oparite cu apa fierbinte. Toata operatiunea se face cu manusi, ca sa nu te intepi :) Eu am deja urzicile trecute prin...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.03.2020, 19:02
Mâine la prânz vin la tine
la 11.03.2020, 19:05
Buni, asta înseamnă că trebuie să facem rapid o altă porție, pentru că ce am preparat zilele trecute, s-a terminat chiar a doua zi... Mulțumesc!
la 11.03.2020, 19:10
ce bine arata!
la 11.03.2020, 19:14
Îți mulțumesc frumos, Andreea!
la 11.03.2020, 19:25

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking