Ingrediente
- 8 oua
- 8 linguri faina
- 10 linguri zahar tos (8 pt. blat, 2 glazura)
- 2 pliculete vanilat
- 1 praf de copt
- 1 praf de sare
- 50 grame zahar farin
- crema vanilie (cea de la eclere)
- 5 galbenusuri
- 150 zahar
- 500 ml lapte
- 4 linguri amidon
- baton vanilie
- 1 lingurita de gelatina
- un vf. cutit de turmeric
- 1 lamaie
- 1 plic praf frisca
Mod de preparare
Intr-un bol, am mixat 8 albusuri cu un praf de sare, peste care am adaugat 8 linguri de zahar tos, dupa un timp am adaugat si zaharul vanilat. Am pus si galbenusurile pe care le-am mixat la turatie mica. Am amestecat faina cu praful de copt si le-am turnat peste compozitie in bol, unde am folosit spatula pt. a le incorpora. Am tapetat forma in care coc, cu faina. Am turnat compozitia si le-am bagat in cuptor pt. 1 ora la 160 grade C.
Intre timp, am facut crema de vanilie identica cu cea pe care o facem toti la eclere :(5 galbenusuri,150 zahar, 500 ml lapte, 4 linguri amidon, baton vanilie).
Dupa ce s-a racit, l-am taiat pe din doua, l-am insiropat cu 250 ml de sirop, format din zahar farin si coaja de lamaie. Am pus crema rece si l-am lipit.
In 200 ml apa, intr-un ibric, am dizolvat lingurita de gelatina, un varf cutit de turmeric pt. culoare, coaja de lamaie si 2 linguri zahar tos. Am incalzit putin ibricul, apoi am strecurat si l-am dat la frigider, amestecand din cand in cand. Cand a inceput sa se ingroase, am asezat glazura deasupra blatului si inapoi in frigider, pt. a se intari. Cu un castron, am protejat mijlocul blatului si am asezat frisca, (regret ca n-am avut smantana pt. frisca in casa, iar la Mega de langa mine nu am gasit).
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
|