Tort Bunicul

Postat de rhapsody in Torturi
29 Ian 2013 | 4132 vizualizari
Tort Bunicul

Un tort care a avut parte de peripetii, iar eu de adrenalina pana a ajuns la destinatar. :))

Ingrediente

  • Blat 1
  • 4 oua (marimea L)
  • 75 g zahar brut pudra
  • 40 g zahar tos
  • 125 ml ulei
  • 120 g faina de grau
  • 15 g cacao neagra
  • 1 lgt rasa praf de copt
  • un praf de sare
  • Blat 2
  • 4 oua (marimea L)
  • 195 g zahar tos
  • 155 g faina
  • 70 ml ulei
  • 2 lgt esenta de vanilie homemade
  • 1/2 lgt esenta portocale
  • 1 lgt rasa praf de copt
  • Crema:
  • 1 l frisca lichida indulcita
  • 200 g ciocolata alba
  • 110 g dulceata de pere
  • 3 lg cu varf visine din sirop/compot
  • Sirop:
  • 1. 50 ml sirop de tei amestecat cu 200 ml apa plata
  • 2. 50 ml sirop de visine amestecat cu 200 ml apa plata
  • Decor
  • migdale maruntite, migdale intregi si frunze de menta

Mod de preparare

Blat 1/negru:

1. Preincalzim cuptorul la 190°C.

2. Separam albusurile de galbenusuri.

3. Intr-un vas batem albusurile spuma cu praful de sare si cu zaharul tos si brut.

4. In alt vas, turnam uleiul in fir subtire peste galbenusuri si mixam (trebuie sa rezulte o compozitie ca pentru maioneza).

5. Amestecam galbenusurile cu albusurile, cu ajutorul unei spatule.

6. Cacaoa o amestecam cu praful de copt si faina si o incorporam usor in compozitia de la pasul 5.

7. Punem compozitia intr-o tava (cu diametrul de 22 cm) unsa cu unt, tapetata cu un amestec de faina si cacao. Introducem in cuptor 5 minute la 200°C si inca 30 min la 190°C. Incercati blatul cu o scobitoare, daca iese curata, inseamna ca e copt.

Blat 2/alb:

1. Preincalzim cuptorul la 190°C.

2. Separam albusurile de galbenusuri.

3. Intr-un vas batem albusurile spuma cu praful de sare si cu 120 g de zahar pana cand zaharul se dizolva complet.

4. Galbenusurile, le batem separat cu 75 g zahar pana isi schimba culoarea in galben pai si isi tripleaza volumul. 

5. Turnam uleiul si esentele peste galbenusuri si mixam bine.

6. Incorporam albusurile in galbenusuri cu grija, cu ajutorul unei spatule. 

7. Inglobam faina amestecata cu praful de copt in compozitie, putin cate putin, cu ajutorul spatulei.

8. Punem compozitia intr-o tava cu acelasi diametru ca la blatul 1, unsa cu un si tapetata cu faina si introducem in cuptor, cu aceleasi mentiuni ca la blat 1.

Cremele:

1. Intr-un vas punem 100 ml frisca lichida cu 200 g ciocolata alba. Punem vasul pe baie de aburi si amestecam. Cand s-a topit ciocolata, luam vasul de pe foc si lasam la racorit 4-5 min.

2. Batem restul de frisca pana cand capata volum si consistenta.

3. Din frisca batuta, luam deoparte (ca si volum) 1 cana de 1 l, in care inglobam dulceata de pere.

4. Restul de frisca il incorporam in ciocolata topita, putin cate putin.

5. Luam 6 linguri din compozitia de la pasul 4 si le amestecam cu visinele din sirop/din compot.

Asamblare:

1. Taiem fiecare blat in 2 bucati.

2. Incepem asamblarea cu prima felie de blat alb, o insiropam cu sirop de tei, punem crema de frisca cu dulceata de pere.   

3. Punem apoi o foaie din blatul negru, o ungem cu sirop de visine, punem crema cu visine. 

4. Asezam urmatoarea felie de blat negru, o dam cu sirop de visine, apoi punem crema cu dulceata de pere.  

5. Punem si ultima foaie de blat, alb de data aceasta, il ungem cu sirop de tei. 

6. Imbracam tortul in crema de frisca cu ciocolata si ornam cu migdale maruntite, intregi si cu frunze de menta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Bunicul" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (25)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert tort diplomat cu capsuni

Postat de rocsi_1612

Desert tort diplomat cu capsuni

Spalati bine capsunile, indepartati cozile. Le taiati cuburi mai mari, presarati zaharul si le amestecati. Le acoperiti si le dati la rece o ora. Eu le-am lasat cam 3 ore la rece si au lasat un...

Citeste continuarea

Desert tort Martisor

Postat de ancutsa

Desert tort Martisor

  Pentru blaturi: se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare, se adaugă treptat zahărul, apoi gălbenușurile și praful de copt. O treime din compoziție se amestecă,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.01.2013, 10:45
la 29.01.2013, 10:49
Apăi totul e bine când se termină cu bine Deşi bine era dacă am fi putut gusta şi noi din el
la 29.01.2013, 10:51
Ce tort mare, bun si frumos ai facut!
la 29.01.2013, 10:58
la 29.01.2013, 11:01
Multumesc Vladimir!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking