Ingrediente
Pt. blatul 1:
- 5 oua
- un praf de sare
- 5 lg zahar
- 2 lg ulei
- 5 lg faina
- 2 lg cacao
Pt. blatul 2:
- 5 albusuri
- un praf de sare
- 8 lg zahar
- 1 lg faina
- 2 lg nuca macinata
- 100 g nuca prajita si taiata
- 1/2 plic praf de copt
Crema de vanilie:
- 5 galbenusuri
- 100 g zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 4 lg faina
- 300 ml lapte
- 200 g unt
- 2 banane mici
Sirop:
- 100 ml apa
- 3 lg zahar
- esenta rom
Pt. ornat:
- 200 ml frisca lichida
- bombonele colorate
- 3 lg nesquik
Mod de preparare
Blatul 1: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se adauga pe rand zaharul, batand bine pana se obtine o spuma tare. Se adauga galbenusurile si uleiul. Faina se amesteca cu cacaoa si se toarna peste spuma amestecand cu ajutorul unei spatule cu misca usoare pana se omogenizeaza. Se toarna compozitia intr-o tava de tort cu pereti detasabili, unsa bine cu unt. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 30-35 minute, se face testul cu scobitoarea. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Blatul 2: Se prajeste nuca si se taie grosier. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, se adauga pe rand zaharul si se bat in continuare pana se obtine o bezea ferma. Se amesteca faina cu praful de copt si nuca macinata. Se toarna peste spuma, la fel si nuca prajita si taiata. Se amesteca usor pana se incorporeaza bine in spuma. Se toarna bezeaua in aceeasi tava in care s-a copt si primul blat si se da la cuptor pana se coace. Se scoate si se lasa sa se raceasca.
Crema: Intr-o craticioara cu fund dublu se amesteca galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat, faina si laptele. Se omogenizeaza bine apoi se pune pe foc mic si se lasa sa fiarba pana se ingroasa, amestecand continuu. Cand se obtine consistenta dorita, se stinge focul si se pune untul. Se amesteca energic pana la omogenizare. Se lasa sa se raceasca crema. Bananele se curata si se zdrobesc cu furculita. Se incorporeaza in crema de vanilie.
Primul blat se taie in doua, cu grija. Pe un platou se aseaza o parte, se insiropeaza cu siropul preparat din apa, zahar si esenta de rom. Se unge cu jumatate din crema de vanilie si banane, se aseaza blatul de bezea cu nuca, se insiropeaza, se toarna restul de crema iar apoi cea de-a doua parte din primul blat. Se insiropeaza si acesta si se da la rece.
Intre timp se bate frisca. Se iau 4-5 linguri si se amesteca cu nesquik pentru a obtine o culoare maronie. Se unge tortul cu frisca si se fac moatze cu frisca simpla apoi cu frisca maronie. Se orneaza cu bombonele colorate.
Sau se poate orna dupa imaginatia fiecaruia.
Se da la rece inainte de a fi servit.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu bezea, nuca si crema de vanilie cu banane" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
|