Tort cu cafea si glazura de ciocolata

Postat de simona72 in Torturi
5 Aug 2016 | 3562 vizualizari
Tort cu cafea si glazura de ciocolata

„Din dragoste pentru cafea” cam asa ar trebui sa se numeasca tortul asta. Ador cafeaua, ma culc si ma trezesc cu gandul la ea:)) Ador diminetile cand imi savurez cafeaua, ador mirosul cafelei proaspat macinate, prima gura de cafea este ca si prima gura de aer pe care o iei dupa ce te-ai scufundat in apa:)) Gata, gata!!! Ati prins ideea, da?   De mult mi-am dorit sa dau nas in nas cu un cafegiu, un specialist, un om care stie totul despre cafea. Nu doar cum se prepara cafeaua, ci cum se depoziteaza, cum se prajeste,tot  procesul tehnolologic de desfasurare pana la prepararea cafelei…Am dat peste un astfel de om la mine in oras, o doamna, care de curand a deschis o mica cafenea. Intr-una din zile am ajuns si la magazinul cu pricina, iar daca mi-a fost greu sa ajung si mai greu mi-a fost sa plec:)) mai ales ca doamna cu pricina a fost dispusa sa-mi arate si sa-mi povesteasca cat mai multe despre pasiunea ei pentru cafea. Am plecat acasa cu doua pungulite cu cafea boabe pe care urma sa le savurez la domiciliu…Si daca tot aveam o astfel de cafea de calitate am zis ca e momentul oportun sa fac un tort cu cafea, desigur. Tortul a iesit unul sublim, aroma cafelei se simtea atat in blat cat si in crema. In blat am folosit cafea proaspat macinata, in crema am folosit cafea expresso, iar la final am imbracat tortul intr-un ganache de ciocolata.

Ingrediente

Pentru blat:

  • 4 oua mari
  • 4 linguri zahar brut
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri cafea boabe proaspat macinata(tonuri: vanilie bourbon, fructe, caramel, nuci)
  • 1 lingura cacao neagra
  • 4 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru insiropat blatul: 1 cafea expresso lunga
  • Pentru crema:
  • 250 gr mascarpone
  • 2 galbenusuri
  • 4 linguri zahar brut
  • 1 cafea expresso scurta
  • 1 lingura gelatina granule
  • Pentru glazura:
  • 100 gr ciocolata amara
  • 100 gr ciocolata cu lapte si alune
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • Pentru decor:
  • Cacao neagra, bombonele, boabe de cafea trase in ciocolata

Mod de preparare

Pentru blat: se separa albusurile de galbenusuri. Se mixeaza albusurile cu praful de sare timp de 2 minute. Se adauga cate o lingura de zahar si se mixeaza pana obtinem o bezea ferma. Se adauga cate un galbenus, se mixeaza dupa fiecare pana la incorporare. Se amesteca faina cu praful de copt, cafeaua macinata, cacaoa. Se adauga ingredientele uscate la cele umede, se amesteca cu mixerul la viteza cea mai mica sau cu o spatula. Se pune aluatul intr-o tava de 24 cm(din silicon am folosit eu) cu fundul captusit cu hartie de copt. Se da la cuptorul incins la 175 grade pentru 25-30 minute, pana trece testul cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar, se inlatura hartia de copt si se lasa sa se raceasca complet. Se taie blatul in doua, obtinand doua foi.

Pentru crema: cele doua galbenusuri se amesteca cu zaharul. Se mixeaza pe baie de aburi pana se topeste zaharul, aproximativ 15-20 minute. Gelatina granule se pune la hidratat in cafeaua rece. Dupa 10 minute se pune pe flacara foarte mica pana gelatina este dizolvata. Se adauga la crema de galbenusuri. Se adauga mascarponele si se mixeaza usor pana la incorporare. Se da crema la congelator pentru 15 minute. Eu am lucrat cu congelatorul din criza de timp, se poate da si la frigider, dar atunci lasati putin mai mult…

Asamblare: se insiropeaza primul blat cu jumatate din cafeaua pregatita si racita. Se adauga jumatate de crema, se intinde si se uniformizeaza crema. Se pune al doilea blat, se insiropeaza cu restul de cafea. Cele doua tipuri de ciocolata se rup in bucati, se adauga smantana pentru frisca si se topeste pe baie de aburi. Ciocolata astfel topita se toarna peste tort, doar jumatate, pana se imbraca toata suprafata in ciocolata lasand sa curga si pe margini. Ciocolata ramasa o dam la congelator pentru 15 minute. Mixam ciocolata racita pana capata consistenta. Cu acest ganache imbracam marginile tortului.

Pentru decor: am pudrat tortul cu cacao, am trasat linii cu ajutorul unui instrument de taiat pizza, am folosit boabe de cafea trase in ciocolata, bombonele. Sa va fie de folos!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu cafea si glazura de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (30)
Retete similare

Desert tort cu ciocolata alba si cafea

Postat de momo121

Desert tort cu ciocolata alba si cafea

Pentru blat: Separam ouale. Albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul pana devin lucioase, adaugam si galbenusurile unul cate unul si mixam pana le incorporam in compozitie. Punem...

Citeste continuarea

Desert tort buturuga de Craciun

Postat de RuxyRux

Desert tort buturuga de Craciun

Se separa ouale, se pun 4 albusuri intr-un bol si galbenusurile plus un ou intreg in alt bol. Intr-un bol mare se pune laptele, apoi uleiul si praful de sare, se adauga cele 20 de gr. de zahar...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.08.2016, 11:28
Foarte bun tort..mi-e pofta!!!
la 05.08.2016, 11:35
Cred ca a fost delicios!! Mi-ai facut pofta
la 05.08.2016, 11:38
Absolut delicios Multumesc!
la 05.08.2016, 11:43
Aiaiaiaiiiiii sa-mi dai si mie
la 05.08.2016, 11:47
bun bun

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking