Tort cu capsune si busuioc

Postat de rhapsody in Torturi
7 Mar 2015 | 3637 vizualizari
Tort cu capsune si busuioc

Busuiocul este cunoscut ca avand proprietati terapeutice extraordinare si pe deasupra are un gust grozav. M-am gandit sa experimentez o combinatie mai neobisnuita si sa transform tortul meu cu capsune in tratament pentru raceala. E musai, da' musai sa fac din nou cat de curand!

Ingrediente

  • Blat
  • 4 oua foarte mari (XL)
  • 120 g zahar
  • 110 g faina
  • 30 g cacao
  • 1 lg ulei
  • un praf sare
  • Piure de capsune cu busuioc
  • 600 g capsune (congelate am avut eu)
  • 150 g zahar
  • o ramura de busuioc uscat (cu flori)
  • Crema de capsune (pentru interior)
  • 200 g frisca lichida neindulcita (30% grasime - Pilos)
  • 250 g piure de capsune
  • 200 g iaurt
  • 10 g gelatina granule (Dr.Oetker)
  • 40 ml apa rece
  • Crema de capsune (pentru exterior)
  • 250 g piure de capsune
  • 100 g frisca lichida neindulcita (30% grasime - Pilos)
  • 10 g gelatina granule (Dr.Oetker)
  • Decor
  • 100 g frisca lichida neindulcita(30% grasime - Pilos)
  • 1 lgt zahar
  • Pentru insiropat
  • 1 lg sirop concentrat de capsune amestecat cu
  • 50 ml apa rece

Mod de preparare

Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separa albusurile de  galbenusuri.

3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.

4. Inglobeaza galbenusurile si uleiul in albusurile spuma mixand usor.

5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie in doua transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.  

6. Toarna compozitia intr-o tava (20x20cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-40 minute, sau pana trece testul scobitorii.

7. Scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet apoi taie-l pe orizontala astfel incat sa rezulte 3 felii egale.  

Piure de capsune 

1. Pune capsunele impreuna cu zaharul intr-o cratita neaderenta, la foc mic, amestecand din cand in cand. Lasi pe foc pana cand lichidul lasat de capsune se ingroasa (~10-15 minute), in ultimele 5 minute adaugi crenguta de busuioc.
  2. Opresti focul si lasi sa se raceasca complet. Scoti crenguta de busuioc si pasezi capsunele cu un blender.  

Crema interior:

ATENTIE! O pregatesti in momentul asamblarii!  

1. Hidratezi gelatina in apa rece, apoi o dizolvi pe bain-marie.

2. Mixezi frisca lichida rece pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugi iaurtul, piureul de capsune si gelatina dizolovata si mixezi pana la incorporarea acestora.

Crema capsune (pentru imbracat tortul)
ATENTIE! Prepari crema aceasta dupa tortul este deja asamblat si il scoti de la congelator. 
1. Hidratezi gelatina in apa rece apoi o dizolvi pe baie de aburi.

2. Mixezi frisca lichida pana cand creste in volum si devine aerata.

3. Adaugi piureul de capsune si gelatina si mixezi pana la inglobarea acestora.

Asamblare:

1. Pune prima felie de blat in tava in care l-ai copt tapetata cu folie alimentata/hartie de copt, o insiropezi, pui jumatate din crema pentru interior, a doua felie, insiropat, restul de crema de capsune (pentru interior) si ultima felie de blat pe care o vei insiropa. Introdu tortul in congelator pentru 2-3 ore.

2. Scoti tava cu tortul din congelator, pui un carton pentru torturi (taiat cu 1 cm mai mic decat blatul in sine) pe un platou, iar acestea deasupra tavii si rastorni tortul cu grija.

3. Iei cu grija cartonul cu tortul si il muti pe un gratar apoi torni crema de capsune deasupra. Nu uita sa pui gratarul pe o farfurie ca sa nu dai crema pe jos.  

4. Muta tortul cu tot cu cartonas pe platou. Mixeaza frisca lichida rece cu zaharul pana cand devine aerata, pune-o int-un pos cu varf simplu si orneaza tortul dupa preferinta. :)

Eu l-am ornat la insistentele ficiorasului meu cu puncte si floricele si musai o inimioara. :))

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu capsune si busuioc" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
Retete similare

Tort cu crema de ciocolata si frisca

Postat de rhapsody

Tort cu crema de ciocolata si frisca

Blat 1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. 2. Separa albusurile de  galbenusuri. 3. Mixeaza galbenusurile cu 80 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la...

Citeste continuarea

Tort de ciocolata. Reteta nr. 200

Postat de Zamfira

Tort de ciocolata. Reteta nr. 200

Blatul :Batem spuma albusurile cu sare. Galbenusurile le frecam cu zaharul pana cand isi schimba culoarea si devin galben pal. Apoi adaugam treptat lingura cu lingura uleiul fara a ne opri din...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.03.2015, 11:24
la 07.03.2015, 11:27
Este minunat, ca de altfel tot ce faci tu!Pozele sunt superbe, nu stiu care imi place mai mult, iar combinatia este inedite. Ma intreb doar daca se simte busuiocul in crema de capsuni Bravo Alina! PS: azi incerc sa fac mozzarella dupa reteta ta...sunt curioasa daca mi se intinde branza aia nu am gasit cheg lichid, doar pastile...
la 07.03.2015, 11:34
Multumesc!
Simo, se simte atat cat trebuie si nu acopera aroma capsunelor ci o completeaza. Spor la facut mozzarella, sa-mi zici cum s-a comportat avand in vedere ca ai folosit pastile.
la 07.03.2015, 11:51
Esti o draguta . Deci tu tot cu dulciuri te tratezi de raceala Felicitari pentru tot ce prepari
la 07.03.2015, 11:52
frumos

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking