Tort cu ciocolată şi zmeură (Roxy &Anca)

Postat de diaconta in Torturi
7 Mai 2014 | 7799 vizualizari
Tort cu ciocolată şi zmeură (Roxy &Anca)

Un tort făcut cu mult drag pentru aniversarea nepoatelor mele,mai ales că această aniversare a prilejuit o frumoasă întrunire de familie.Un tort de 4 kg,care s-a dovedit a fi cam insuficient pentru apetitul oaspeţilor.

Ingrediente

Blat pandişpan (tava cu diametrul 28 cm):

  • 7oua
  • 210 g zahar
  • 210 g faina
  • ½ plic praf de copt
  • Sare

Blat pandişpan(tava cu diametrul 20 cm):

  • 5 oua
  • 150 g zahar
  • 150 g faina
  • ½ plic praf de copt
  • Sare

Crema de mascarpone si ciocolata:

  • 500 g crema mascarpone
  • 80 g zahar pudra
  • 300 g ciocolata 55% cacao
  • 250 ml frisca lichida
  • 1 lingura lichior Cherry angelli

Jeleu de zmeura:

  • 500 g zmeura
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri amidon alimentar
  • 300 ml sirop de visine

Crema de zmeura si ciocolata:

  • 400 g unt
  • 100 g zahar pudra
  • 200 g ciocolata alba
  • Frisca lichida aprox.100 ml
  • Jeleu de zmeura

Pentru „dantela” de ciocolata:

  • 200 g ciocolata 72% cacao
  • Hârtie de copt

Pentru decor:

  • coacaze roşii
  • bilute argintii

Mod de preparare

Am pregatit cele doua blaturi cu o zi înainte,se vor taia mult mai bine a doua zi.

Am procedat la fel oebtru cele doua blaturi,difera doar cantitatile si tava în care le-am copt.Reteta este foarte simpla,trebuie doar sa respectati proportiile,adica 30g zahar si 30 g faina pentru 1 ou folosit,iar timpul de mixare sa fie suficient pentru a încorpora destul aer în compozitie,aproximativ 20 de minute.

Pentru început,am tapetat tavile cu hârtie de copt.Am pus separat hârtia în forma de cerc pe fundul tavii si alta fâşie pe peretii formei.Am lipit-o cu putin unt.

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Am mixat ouale împreuna cu zaharul la viteza maxima timp de 20-25 de minute,pâna îsi tripleaza volumul si capata consistenta unei creme,paletele mixerului lasând o urma în compozitie.

Am încalzit cuptorul la 200 de grade.

Faina amestecata cu sarea si praful de copt,am pus-o peste spuma de oua,în 3 reprize,amestecând usor cu un tel,cu miscari de rasturnare mai degraba decât de amestecare.

Am pus apoi compozitia în tava si am batut putin tava de masa ,ca sa se aseze putin  compozitia.

Am pus la cuptor pentru 30-35 de minute.

In nici un caz nu deschideti usa cuptorului în primele 20-25 de minute.

Dupa 20 de minute,am redus cuptorul la 180 de grade.

Dupa ce s-a copt,am lasat blatul sa se raceasca în cuptor cu usa întredeschisa,apoi l-am lasat pe un gratar pâna a doua zi când l-am taiat.

 

Am pregatit apoi jeleul de zmeura pe care l-am folosit la crema.

Am pastrat o parte din jeleu pentru a pune pe fiecare blat,sub crema de ciocolata.

Zmeura am amestecat-o cu zaharul si am lasat pâna au lasat ceva sirop.Am zdrobit-o cu mixerul vertical,apoi am trecut-o printr-o sita deasa pentru a elimina semintele.

Am  diluat amidonul cu siropul de visine si l-am pus peste zmeura.

Am pus vasul  la foc mic si am amestecat mereu pâna s-a îngrosat.

L-am lasat sa se raceasca.

 

Pentru crema cu mascarpone,am procedat în felul urmator:

Ciocolata rupta bucati,am topit-o pe baie de aburi împreuna cu frisca La final am pus lichiorul.

Crema mascarpone am mixat-o cu 80 g zahar pudra,apoi am adaugat ciocolata racita.

Crema de zmeura am pregatit-o doar la final,cu ea am ornat partea de sus a tortului.

Ciocolata alba am topit-o pe baie de aburi si am adaugat frisca lichida cât sa aiba o consistenta potrivita,nu trebuie sa fie prea subtire,dar nici foarte densa,altfel nu vom putea orna cu ea.

Nu va speriati daca,atunci când puneti frisca,ciocolata se va întari,ea se va subtia pe masura ce adaugati frisca.

Untul l-am mixat cu zaharul pudra,apoi am pus alternativ jeleul de zmeura si ciocolata alba racita.

Cum am spus,o parte de jeleu l-am pastrat pentru a unge blaturile.

Daca crema este prea moale pentru a putea orna,se poate pune putin la frigider,dar nu prea mult pentru ca se va întari si nu veti putea orna.

Daca totusi ati lasat-o mai mult,o lasati la temperatura camerei si îsi va reveni.

Fiecare din cele doua blaturi l-am taiat pe orizontala obtinând câte trei foi de blat.

Pe fiecare foaie de blat am pus jeleu de zmeura apoi crema de ciocolata.

Am pus crema de ciocolata in exterior si pe blatul cel mare,ca sa pot lipi  bordura de ciocolata.

Pe blatul mai mic am ornat cu crema de unt si zmeura.

Pentru „dantela” de ciocolata,am topit ciocolata pe baie de aburi iar dupa ce s-a racit putin am pus-o pe o fâsie de hârtie ,pe care am taiat-o  putin mai înalta decât blatul cel mare ,iar ca lungime cât circumferinta tortului.

Nu am pus-o pe toata hârtia,am lasat si spatii libere,pentru aspectul dantelat(la asta trebuie sa mai exersez,ca nu am fost prea multumita).

Dupa ce ciocolata s-a întarit atât cât sa nu curga când ridicam hârtia,o lipim cu grija pe circumferinta tortului.

Am pus la frigider pâna s-a întarit ciocolata,apoi am desprins usor hârtia de copt.

 

Deoarece crema de unt se va întari la frigider,va trebui sa scoateti tortul cu ceva timp înainte de a fi taiat,altfel crema se va sfarâma.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu ciocolată şi zmeură (Roxy &Anca)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (29)
Retete similare

Tort cu bezea caramelizata

Postat de Bunica

Tort cu bezea caramelizata

Blatul Mixam albusurile cu un praf de sare pana stau pe teluri. Adaugam galbenusurile pe rand, apoi zaharul mixand in continuare. Cand s-a topit zaharul se adauga cacao, apoi faina amestecand...

Citeste continuarea

Tort cu foi de nuca si crema patisera ( Reteta Nr.200)

Postat de momo121

Tort cu foi de nuca si crema patisera ( Reteta Nr.200)

      Albusurile le mixam spuma cu praful de sare si zaharul, pe urma adaugam zaharul vanilat si esentele(in functie de cat de aromat vreti sa fie blatul), adaugam si nuca macinata,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.05.2014, 22:01
e minunat, Dia..
la 07.05.2014, 22:02
La multi ani nepoatelor tale!
la 07.05.2014, 22:04
Wowwwwwwwwwww! E ceva de vis! Exceptional Diuta! La Multi ani din toata inima! Paseste draga mea pe covorul rosu! E minunat!
la 07.05.2014, 22:06
Superb tort si acesta
la 07.05.2014, 22:06
E superb! Fericite nepoatele tale ca te au!

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking