Ingrediente
Pt. blat:
- 5 oua
- 5 lg zahar
- 10 lg rase de faina
- 3 lg apa rece
- 3 lg ulei
- 1 lgt coaja rasa de lamaie
Pt. crema de castane:
- 250 g piure de castane (din comert)
- 2 lg pline de frisca batuta
- esenta de rom
Pt. crema de ciocolata alba:
- 200 ml lapte
- 2 lg amidon
- 2-3 lg zahar
- 100 g ciocolata alba
- 50 g unt
Pt. insiropat:
- 300 ml apa
- 3-4 lg zahar
- esenta de vanilie
Mai este nevoie de:
- 12 piscoturi
- 200 ml frisca
- bombonele colorate
- nuca de cocos verde
Mod de preparare
Blatul: Se separa ouale. Se bat albusurile cu un praf de sare. Cand incepe sa faca spuma, se adauga zaharul pe rand, batand bine dupa fiecare. Se adauga si apa, se mai bate un pic apoi se toarna galbenusurile amestecate cu uleiul si coaja rasa de lamaie. Se amesteca usor cu ajutorul unei palete, apoi la final se adauga faina in mai multe reprize si se amesteca pana se incorporeaza bine faina. Se toarna totul intr-o tava rotunda unsa bine cu unt si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 30-35 de minute (se face testul cu scobitoarea, cel mai sigur). Dupa ce s-a racit bine se taie in doua.
Se prepara siropul. Intr-un ibric se pune apa la fiert impreuna cu zaharul timp de 5 minute. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca, apoi se toarna esenta de vanilie.
Crema de castane: Se scoate piureul de castane si se lasa sa se dezghete la temperatura camerei. Se zdrobeste piureul de castane cu furculita, se adauga frisca batuta si se omogenizeaza. Se pune esenta de rom dupa gust si se amesteca din nou.
Crema de ciocolata alba: Se dizolva amidonul in 2-3 lg lapte. Intr-o craticioara se pune restul de lapte cu zaharul si se da la foc mic. Cand incepe sa fiarba se toarna in fir subtire amidonul, amestecand continuu cu un tel pentru a nu se face cocoloase. Dupa ce s-a ingrosat crema, se pune ciocolata rupta bucatele, se amestea pana se omogenizeaza toul apoi se ia de pe foc. Se pune untul si se amesteca bine, dupa care se lasa la racit.
Asamblare tort: Pe un platou se aseaza o parte de blat, se insiropeaza apoi se toarna crema de castane. Se niveleaza bine, apoi se aseaza piscoturile insiropate in prealabil, unul langa celalalt. Se toarna deasupra crema de ciocolata, se niveleaza apoi se aseaza cel de-al doilea blat, insiropat.
Se unge tortul cu frisca batuta, se fac moatze, se presara nuca de cocos verde si bombonele colorate.
Se da la rece inainte de a fi servit.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de castane si crema de ciocolata alba" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (37)
|