Tort cu crema de ciocolata si crema tiramisu

Postat de anaiordan in Torturi
4 Oct 2009 | 14056 vizualizari
Tort cu crema de ciocolata si crema tiramisu

E primul meu tort care mi-a iesit si a depasit asteptarile :D

Ingrediente

Blat:
  • 250g faina
  • 250g zahar
  • 8oua
  • 2 lingurite si jumatate praf de copt
  • esenta de rom
  • zahar vanilinat
  • cacao-cat se doreste...daca se pun 2-3 linguri de cacao, tot atatea de faina se elimina, altfel va fi prea groasa compozitia si nu va creste.
Crema 1-ganache:
  • 500ml frisca lichida/smantana pt frisca
  • 2table ciocolata cu cat mai multa cacao
  • esenta de rom sau coniac-eu am folosit Alexandrion
Crema 2-tiramisu:
  • 500g mascarpone- 2 cutii a 250g
  • 4 oua
  • 175 g zahar pudra
  • 50-100g fisca
  • fructe-eu am avut doar coacaze
Sirop:
  • 2cani apa
  • 10linguri zahar
  • esenta de rom
Crema de unt: unt frecat cu zahar si zahar vanilat pentru a unge tortul inainte de a-l orna cu pasta de zahar. Pentru ornat am folosit pasta de zahar dupa urmatoarea reteta gasita pe blogul Lissei...din pacate nu i-am mai facut poze: http://torturilelissei.blogspot.com/2009/01/pasta-de-zahar.html

Mod de preparare

Blatul:

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si se bat pana ce mixerul lasa urme ferme in spuma, iar cand se ridica mixerul dein compozitie sa ramana moturi care nu se afunda in compozitie. Se adauga galbenusurile pe rand. Faina se amesteca cu praful de copt si cu cacaoa, daca se doreste cacao, si se cern in trei transe peste albusurile batute. Se va vedea ca iese o compozitie foarte pufoasa si aerata. Se unge forma de tort cu ulei/unt si se tapeteaza cu faina, sau puteti folosi foaie de copt (eu am avut probleme cu ea si am renuntat sa o mai folosesc..tb sa gasesc una mai buna) si se toarna compozitia in tava. Cuptorul trebuie sa fie incins inante, si se lasa blatul la cuptor pentru 30 minute la o temperatura de 180 grade Celsius, inainte de a fi scos se face testul cu scobitoarea.

Crema Ganache:

Se pune pe foc, sau pe baie de abur (asa e cel mai sigur ca nu va fierbe repede), frisca lichida sau smantana pentru frisca impreuna cu tabletele de ciocolata si se amesteca pana ce se topeste ciocolata, dar sa nu ajunga sa fiarba frisca. Dupa ce s-a topit ciocolata se lasa pana ce se raceste, dupa ce ajunge la o temperatura scazuta se poate pune la frigider pentru a se raci bine. Dupa ce s-a racit se bate compozitia obtinuta in mod normal, ca frisca..de aceea cu cat este mai rece cu atat se bate mai bine. In timp ce se bate frisca i se poate adauga esenta de rom, si daca se mai doreste se poate pune zahar pudra.

Crema Tiramisu cu coacaze

Pentru ca am pus coacaze am facut crema mai tare decat de obicei cum o fac la tiramisu, adica i-am pus frisca mai putina si albus de ou mai putin, pentru a nu se inmui apre atare de la fructe.

Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se bat energic cu zaharul pudra pana ce se albesc. Se adauga mascarpone si se bate bine pentru a se obtine o compozitie cat mai omogena, sa nu aiba cocoloase de mascarpone. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se bate si frisca si se pun peste galbenusurile amestecate cu mascarpone, nu se pun toate deodata ci alternativ pentru a obtine o compozitie nici prea tare dar nici moale ca la cea de la tiramisu...nu se amesteca cu mixerul, ci cu o lingura de la fundul castronului la exterior.

Siropul:

Se pun apa cu zaharul la fiert si se lasa sa dea in cateva clocote-cam 10 minute. Dupa ce se raceste siropul se pune si esenta de rom.

Toate preparatele, blatul, cremele, siropul trebuie sa fie cat mai reci posibil, pentru ca atunci cand se asambleaza tortul sa nu se lase, sa nu curga..

Eu dupa ce le-am facut pe fiecare le-am lasat cateva ore bune, adica le-am facut de dimineata si undeva seara le-am asamblat.

Blatul se taie in trei parti egale se insiropeaza fiecare si apoi se pune un strat de blat, unul de crema, unul de blat si unul de crema. La crema de tiramisu coacazele le-am pus dupa ce am pus crema pe blat, pentru a nu se inmuia crema.

Dupa ce l-am asamblat, tortul a fost lasat la rece pana a doua zi dimineata.

Eu l-am ornat cu doua - trei ore inainte de a fi servit. Inainte de a fi acoperit cu pasta de zahar l-am acoperit cu un strat subtire de crema de unt, adica unt frecat cu zahar pudra si zahar vanilat. Aceasta tine si pasta de zahar moale pentru a putea fi mancata...altfel s-ar intari si nici nu s-ar fixa foarte bine pe tort.

Sper sa va placa!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de ciocolata si crema tiramisu" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (5)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Tort Tiramisu reţetă originală

Postat de rocsi_1612

Tort Tiramisu reţetă originală

Tiramisu reţetă originală Blatul: Mixam galbenusurile spuma cu zaharul, adaugam uleiul, apoi laptele si esenta. Incorporam cacaua cu praful de copt, apoi faina. Albusurile le batem...

Citeste continuarea

Tort Tiramisu reţetă originală, cu Green Sugar

Postat de simona72

Tort Tiramisu reţetă originală, cu Green Sugar

Tiramisu reţetă originală In primul rand am pregatit o cafea espresso (de buna calitate daca se poate) pe care am indulcit-o cu GS. Piscoturile le-am scos din ambalaj si le-am pus aproape....

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.10.2009, 09:32
Foarte frumos ! Bravo
la 07.10.2009, 12:01
multumesc
la 08.10.2009, 07:51
nu e frumos ,este extraordinar de frumos
la 08.10.2009, 11:06
E foarte frumos si cred ca e si gustos,Bravo!
la 15.12.2014, 07:15

Vezi toate comentariile (5)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking