Tort cu crema de ciocolata si de capsuni

Postat de Ina in Torturi
15 Noi 2015 | 11275 vizualizari
Tort cu crema de ciocolata si de capsuni

Ziua mea a picat in mijlocul saptamanii si cum nu dispuneam de prea mult timp pentru prepararea tortului , am decis sa fac unul destul de simplu, cu ce aveam prin casa :) Este un tort pentru cei ce prefera combinatia dulce/acrisor, ciocolata/ capsuni. In reteta mea am folosit gelatina mai multa ( cate jumatate de plic in plus ) si cremele au iesit mai ferme decat mi-am dorit initial. Mi-a fost teama ca fructele sa nu inmoaie crema si sa nu pot lua tortul la drum, pentru ca am servit si colegii de la serviciu. Nu am primit critici, dar stiu ca putea sa fie mult mai pastos, cremos, pentru ca mie asa imi place :"> In lista de ingrediente am pus cantitatile de gelatina pe care eu le consider corecte pentru o crema pufoasa, pastoasa si nu usor ... cauciucata .

Ingrediente

Blat:

  • -3 oua
  • -3 linguri zahar
  • -4 linguri faina
  • -un plic praf de copt
  • -un praf de sare

Crema de ciocolata:

  • -300 g frisca lichida
  • -300 g ciocolata menaj
  • -200 g mascarpone
  • -4 linguri zahar pudra
  • -1,5 plicuri cu gelatina

Crema de capsuni:

  • -300 g frisca lichida
  • -350 g capsuni
  • -250 g mascarpone
  • -150 g zahar pudra ( poate fi si mai putin )
  • -2 plicuri gelatina

Mod de preparare

Blat: 

Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma ferma, apoi adaugam pe rand, mixand continuu, galbenusurile, faina si praful de copt. Compozitia obtinuta o turnam intr-o tava rotunda ( diametrul de 25 cm. ) cu pereti detasabili ( eu am captusit-o cu hartie de copt, pentru a desprinde mai usor blatul ) si o coacem in cuptorul aragazului, la foc potrivit. Cand s-a copt ( dupa cca. 30 minute ) detasam peretii tavii, indepartam hartia de copt si lasam blatul sa se raceasca.

Pentru a putea lucra mai bine cremele, m-am ocupat de amandoua odata.

Crema de ciocolata:

Punem la hidratat, in 100 ml apa, 1,5 plicuri cu gelatina.

Mixam frisca lichida pana devine spuma, apoi adaugam mascarponele si ciocolata usor topita, impreuna cu zaharul pudra.

Lasam crema de ciocolata si preparam crema de capsuni: 

Dupa ce am decongelat capsunile ( pentru ca eu am folosit capsuni congelate ) , am scurs siropul lasat de acestea, apoi le-am pasat in blender impreuna cu zaharul pudra, pana am obtinut un piure fin. 

In siropul scurs ( cca 100 ml ) am hidratat cele 2 plicuri cu gelatina. 

Am mixat frisca lichida pana am obtinut o spuma densa, apoi am adaugat mascarponele si piureul de capsuni cu zahar. 

Acum putem adauga gelatina in creme, pentru a putea lucra cu amandoua la asamblarea tortului.

Cele doua recipiente cu gelatina le tinem 15 secunde la microunde ( sau pe aragaz, pana se topeste bine gelatina si formeaza spuma deasupra, fara insa a clocoti ) , dupa care se incorporeaza in cele doua creme : gelatina hidratata-n apa se adauga in crema de ciocolata, iar cea hidratata-n sirop de capsuni se incorporeaza in crema de capsuni. Mixam bine cele doua creme si ne ocupam de asamblara tortului. 

Asezam pe un platou inelul tavii in care am copt blatul.

Asezam intai blatul pe care-l insiropam usor ( sau mai mult, cum dorim ) cu ce avem la indemana : sirop de apa+zahar sau zeama din compot ) 

Peste blat asezam intai un strat consistent din crema de ciocolata si nivelam, apoi venim cu stratul de crema de capsuni. Pentru  un aspect  vizual placut este de preferat ca straturile de crema sa fie aproximativ egale cu inaltimea blatului.

Lasam cateva ore tortul la rece, dupa care indepartam inelul si decoram cum ne pricepem mai bine ( daca avem si inspiratie de moment, ca eu nu prea am avut  :"> )

Pofta buna! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de ciocolata si de capsuni" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (36)
Retete similare

Desert tort cu capsuni si ciocolata

Postat de oanapl

Desert tort cu capsuni si ciocolata

Se pune ciocolata tăiată bucățele mici în 80g cafea fierbinte și se lasă să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi....

Citeste continuarea

Desert tort cu biscuiti oreo, ciocolata si mure

Postat de oanapl

Desert tort cu biscuiti oreo, ciocolata si mure

Se încălzesc 200g smântână pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată neagră tăiată bucățele mici și se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.11.2015, 13:30
Primaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Ce frumos e si cred eu ca a fost si foarte bun
la 15.11.2015, 13:33
Adele, asa cum am scris in introducere, era loc de mai bine : vroiam cremele mult mai pastoase , dar per total ne-a placut
la 15.11.2015, 13:37
Eu zic ca e frumos si cu siguranta si foarte bun(apropo mai ai ) In rest sa fii tu sanatoasa si poate ,poate in viitor iti va pregati si Costel un tort
la 15.11.2015, 13:39
Nu mai am deloc
Cat despre Costel facand tort... Cred ca ar veni sfarsitul lumii ))))))))))))))))))
la 15.11.2015, 13:41
"Cat despre Costel facand tort... Cred ca ar veni sfarsitul lumii " Vaiiiiiiiiiiii

Vezi toate comentariile (36)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking